Borlänges nyårskonsert…

…det var kanske inte lika spektakulärt som nyårskonserten i Wien. Och definitivt inte städat. Och inte heller lika svårt att få tag i biljetter till. Men, ändå; VILKEN fest det blev när Dala Afghan bjöd in till nyårskonsert i Hagaskolan med ett par, i Afghanistan, väldigt kända musiker. Det var fullt i Aulan, folk var helt vilda. Dansade och for. Vi kunde tyvärr inte stanna hela, plikten kallade och det höll på flera timmar, men det var intressant och roligt att se ungdomar och familjer som annars i de flesta fall har en ganska tung börda över sig dansa loss och släppa alla bekymmer för en dag.

Här en film från gårdagen:

Newros (kurdiskt, iranskt- och afghanskt nyår) firas vid vårdagjämning och enligt islamsk solkalender, som är den som idag officiellt används i Iran och Afghanistan, går vi idag in i år 1396. År 2017 sammanfaller dessutom med de betydligt äldre kalendrarna från det persiska riket, år 2576 enligt iransk kejserlig kalender, och år 3755 enligt zoroastrisk kalender. Dock är det som sagt den islamska solkalendern som är den som firas i första hand och enligt de jag känner, framförallt afghaner, är det här bland det största man firar under året och man firar det med mycket mat och musik, som alltid i de här länderna.

Det här är det bästa med mitt jobb, jag kan läsa hur många högskolepoäng som helst men det är till syvende och sist ute i världen man lär sig teorin i praktiken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s