Det här är Skönvik idag…

Blev uppringd av en journalistkollega igår kväll som frågade om jag sett Aftonbladets artikel om att Säters kommun kommit fram till att en förskola ska dela lokaler med rättpsyk i Säter. Sällan har jag sett så mycket rädsla och hat som i kommentarerna och jag skulle välja säga att både Säterbor och människor från hela Sverige rasar mot förslaget, som ännu så länge är ett förslag som utreds i brist på andra. 

Journalistkollegan bad mig gå ut och fota några foton hur det ser ut i Skönvik idag för en kommande artikel i en annan tidningen and so I did. Jag kan förstå att folk som inte är från kommunen funderar vad som flugit i kommunledningen när det kommer till detta med tanke på att bilden i aftonbladet visar en stängd verksamhet med stängsel och kodlås runtom. Så är dock inte fallet i verkligheten utan detta är bakgårdarna där internerna sitter. Bilden ser ut ungefär så här och det är klart… Utifrån den kan man ju tro att förskolan i så fall ska gå in genom ett stängsel. Vad jag inte förstår är hur kommuninvånarna som borde veta bättre hur det ser ut ute på Skönvik idag är med i det drevet.

DSC_0275

Ingången till Skönvik ser idag ut så här och ligger på andra sidan, långt ifrån, och många låsta dörrar från, internerna:

DSC_0024

Här går man inte bara in till själva rättpsyk. Samma ingång leder också till en av Säters populäraste restauranger och även om det inte är huvudingången är det via denna ingång inga problem att ta sig in till den intilliggande skolan, tandläkare och distriktsläkaren inklusive bvc. Allt ligger i hus som på ett eller annat sätt, via hus eller via underjordiska korridorer, sitter ihop runt om i området (dessa korridorer leder också till de mycket populära lägenheter för vanliga boende som finns här ute idag).

I övrigt är Skönvik idag ett av Säters mest populära grönområden. Inte långt från denna bild finns ortens golfbana, idrottshallen med tillhörande badhus (det enda i Säter dit ALLA skolklasser åker för simundervisning) och ett populärt promenadstråk. Det byggs nya hus på tomter som alla är sålda för långt över miljonbelopp och det rör sig oerhört mycket folk runt omkring här. Jag jobbar i lokaler som ligger alldeles bredvid de stängda avdelningarna och jag tycker det är OERHÖRT synd att de lokaler som finns att tillgå här ute inte förvaltas på ett bättre sätt än att de står tomma idag många av dem.

Jag är överhuvudtaget inget fan av Säters kommun och dess prioriteringar, men här tycker jag verkligen man gör en storm i en vattenglas att protestera att en förskola, dit hälften av föräldrarna vägrar skicka sina barn på grund av miljön i den, läggs med ingång i dessa lokaler i en lokal som finns ledig under den period kommunen ordnar den befintliga förskolan. Som förälder hade jag sju dagar i veckan hellre haft mina barn i den grupp de är trygga i med de personal de känner i en samlad lokal istället för att prytsa ut ungarna i helt andra barngrupper under den korta period detta gäller, snacka om otrygghet för barnen! Galningar och pedofiler eller vad man nu är rädd för finns det överallt i vårt samhälle, här vet man i alla fall att säkerheten är rigorös och säkert blir ännu säkrare om man skulle använda lokalen och dessutom att de är bakom lås och bom. Visserligen har många säkert permissioner, dock tror jag i så fall om de avviker att de inte går till förskolan på samma plats utan i såfall drar vidare mot andra mål…

Nåväl… Det här är Skönvik idag:

DSC_0271

DSC_0285
Fasta paviljongen. Säkert en stor anledning till Skönviks dåliga rykte som lever kvar. Idag finns inte mycket kvar av huset där Sveriges farligaste män suttit i många år.
DSC_0273
Ett flertal hus som är i princip övergivna eller övergivna kontorslandskap kantar området. Det här har varit läkarbostad innan om jag inte minns fel.
DSC_0277
Ett viktigt museum om en ganska mörk tid i Sveriges historia.
DSC_0289
Idag populärt promenadstråk.

DSC_0335

DSC_0368
Golfbana
DSC_0388
Gamla kyrkogården vittnar om tider då människor faktiskt dog på grund av felbehandling i psykiatrin.
DSC_0401
Sjön Ljustern med bad och golfbana och fantastisk utsikt.
DSC_0404
Här byggs bra hus… Faktum är att alla tomterna är sålda och flermiljonsvillor smälls upp utefter Skönviks strand. Det är konstigt det där, småbarnsfamiljer kan bo här ute – men inte ha sina barn på förskola här provisoriskt i tre månader…
DSC_0422
Så här ser det ut mittemot ingången  till den aktuella lokalen. Ingång till tandläkare och vårdcentral på ena sidan medans huvudingång till Skönvik, skola och lägenheter finns på vänstra sidan.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s