Afghanistan, tryggaste landet på jorden. Eller hur staten dödar människor med papper…

afghanistan-60649_960_720Ytterligare en vecka har gått och jag har såklart blivit sjuk. Trots iproppandet av diverse naturpreparat för att försöka inte bli sjuk, trots en man som har bryggt massor av citronte till mig och trots att jag, så gott det nu är möjligt för en mamma, verkligen försökt att inte stå i vägen för barnens snörvlingar och hostningar har jag då mött mitt öde. Problemet är att där barnen har haft en förkylning – där blir jag dödssjuk (och ja, så här i efterhand skulle jag ju säga att en riktig förkylning ÄR värre än att föda barn) och igår var jag riktigt dålig, 39,4 i feber. Dajmkaka och en corona redde dock ut det och idag har jag åtminstone ingen feber men är helt slut ändå och har sovit till två på eftermiddagen. Barnen? Friska och glada efter en dag. Den ena på disco och den andra hos pappa. Som om inte det vore nog är det också inlämning för förra terminens största kurs imorgon. Hur jag ska orka vet jag inte, men in ska skiten i alla fall.

Nåväl, innan jag fick feber och huvudvärk igår passade jag på att hälsa på en vän i ett av Dalarnas alla flyktingboenden. Han är från Afghanistan och lever med ett utvisningsbesked och meningen är att göra flera artiklar om situationen för de ensamkommande idag i menatidningen.se . Det blev ett långt och givande samtal med ett tiotal killar, alla i samma situation, och några volontärer på boendet. Vi pratade om självmord, sexuella övergrepp, om möjligheten att gömma sig. Om våld och om hopplösheten att migrationsverket och staten inte förstår situationen.

Det finns, som jag ser det, många problem med att skicka tillbaka afghanska killar till just Afghanistan. Framförallt att det skulle ses som säkert i Kabul enligt regeringen. Förra veckan sköts sex hjälparbetare från röda korset ihjäl i just Kabul som ses som så säkert. Jaha tänker ni då? Och?

Hjälparbetare är ett BIG NO-NO för de allra flesta i de allra flesta länder. Till och med IS brukar låta hjälparbetare vara. Man kan ha ihjäl journalister, FN personal (även om det är ett litet no-no också) civila och så vidare, men hjälparbetare rör man inte och det är otroligt sällan hjälparbetare är målet för en räd vilket det var denna gången. Att Afghanistan skulle vara ett säkert land, och Kabul är en säker stad är därför bara totalt skitsnack. Snarare tvärtom, Kabul är nog en av idags mest osäkra städer.

En annan sak är att flera av dessa ungdomar redan fått fly en gång, till Iran. I Iran finns inget registreringsorgan för flyktingar, därför blir de afghanska familjerna som flytt hit inte registrerade i Iran. Just därför utvisas pojkarna till Afghanistan trots att de kanske aldrig varit i landet. Det borde naturligtvis ses som ett big no no från svenskt håll det också. Och det gör det… Så länge ungdomen är under 18 så att säga. Och då kommer vi till nästa problem…

…För många av dessa ungdomar skrivs upp i ålder. Det åligger ungdomen att bevisa hur gammal den är. Och här kommer det riktiga rättsvidriga när det kommer till handläggandet på migrationsverket i dessa frågor. De flesta ungdomar som kommer är hazarer. Hazarer har det överlag mycket svårt i både Afghanistan och Iran. I Afghanistan är det vanligt med kidnappningar för att bli sexslavar åt polis och talibaner, i Iran kan Assads arméer kidnappa killarna och tvinga dem strida mot rebellerna i Syrien och sedan finns även IS och talibanstyret i båda länderna som gör detsamma.Det borde naturligtvis räcka för att få stanna i Sverige men icke. Bevisbördan ligger alltså på hazaren att bevisa att denne har ett reellt hot riktat personligen mot sig, vilket är helt omöjligt att bevisa då Assads arméer bara står utanför dörren en dag och tar med pojken, men också åldern.

Nu är jag inte så dum att jag inte inser att många som kommer hit är över 18, men å andra sidan… Jag ljög om min ålder för att köpa cigg när jag var 15, jag skulle LÄTT ljuga om min ålder för att slippa dö. LÄTT…. Problemet för hazarer är att de får det mycket svårt att bevisa att de är under 18. Oberoende om de är det eller inte. Dels för att de flesta bott i Iran där de inte är registrerade (är de ens födda? Finns de ens?) och dels för att även om de har papper, som en pojke visade mig igår, så godtar inte migrationsverket det eftersom ID-handlingar är så enkla att förfalska. Å andra sidan så fungerar samma ID-handling alldeles utmärkt att identifiera sig med när man ska åka hem… Migrationsverket lider, som de flesta svenskar, av en dubbelmoral utan dess like med andra ord.

Samtidigt har oftast pashtuner som kommit till Sverige inga problem att åka till den Afghanska ambassaden i Stockholm och få intyg på vem de är som godtas av migrationsverket i sin helhelt.

-Vi vet att det finns pashtuner här som har stridit för talibanerna, säger en av killarna. Det känns oerhört konstigt att migrationsverket köper vad de säger trots att många hazarer hade kunnat vittna emot.

Hur det är med den saken vet jag inte, men nog känns det konstigt att hazarer inte är representerade som diplomater varken på den afghanska ambassaden i Stockholm eller i regeringen eller andra höga instanser i Afghanistan.

Klart efter mitt möte med dessa människor är dock… Afghanistan är inget tryggt land att skicka tillbaka flyktingar till och hazarer har det fortsatt svårt med mycket hot över sig. Jag tycker att de självmord som varit de senaste veckorna bevisar det. Självmord är alltid sista utvägen och jag tror faktiskt det är riktigt jävligt om man hellre tar självmord än att åka tillbaka till Afghanistan. Som en av killarna sa med medhåll från de andra;

– Talibanerna dödar oss med vapen. Svenska staten dödar oss med papper.

marines-60540_960_720

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s