Fem museum som hjälper oss med minnet…

Ok, jag inser att dessa ”femreseinlägg” inte är de roligaste att läsa, men mina studier skenar just nu, studerar 60 poäng (vilket är 200%) under våren och jobbar heltid och vill däremellan spendera tid med mina barn så det blir en del kortare, tidsinställda inlägg på bloggen som skrivs ihop över en kvart för veckan typ.

Idag är det 72 år sedan Auschwitz befriades. Och det är tragiskt att säga, men vi är på väg mot samma hat igen. Det här får aldrig glömmas, tyskarna var, trots allt, folkvalda, idag säger vi att folket inte förstod bättre, behövde något att skylla på… Judarna fick ta smällen. Idag har vi Trump, folkvald, som väljer att bygga murar och sätta upp inreseförbud mot flera länder… Vi har kalla vindar i Europa där Holland och Frankrike går till val i år – med främlingsfientlig politik som det som favoriseras. Samma har redan skett med Ungern och Polen. Jag hoppas, av hela mitt hjärta, att vi inte kommer att säga ”folk visste inte bättre” 2067 om dagens politik i världen.

Nåväl. Här är fem museum för de som känner att de behöver gaska upp minnet för den perioden som tog slut för 72 år sedan…

Vad Yashem -. Jerusalem. Kanske det bästa museet av de alla? Museet har idag fått ALL dokumentation som finns om detta och förutom filmer och andra otäcka saker finns det flera minnesrum. Jag har skrivit om det här museet här  och kände att det här gav ett stort intryck på mig. Museet är gratis.

fc3b6rintelse5

Auschwitz och Treblinka – I polen har nog de flesta varit i. Borde faktiskt vara med i ALL undervisning om andra världskriget i skolan, det känns som det blir viktigare och viktigare.

Chamber of the Holocaust – Första förintelsemuseet i världen, koncentrerar sig mest på byar som blivit totalt utrotade och är väldigt litet men ack så speciellt att besöka (trevligt är väl fel ord antar jag). Här har jag skrivit om det. Tar inte så lång tid att gå igenom men passa på att se Schindlers grav som ligger precis nedanför.

dag11dag14

Jewish Museum, Berlin – Ett av de större museerna som tar upp judarnas historia i Europa, självklart med en stor del av förintelsen.

Anne Frank House – Amsterdam. Vem har inte läst, eller åtminstone hört talas om, världens mest kända dagbok? Museet är idag ett av de mest besökta i Holland med 1,3 miljoner besökare per år i huset där Anne Frank och hennes familj gömde sig tills de blev hittade.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s