Resesummering 2016, eller hur man lär barnen från verkligheten

Blir mycket summeringar nu, men en resesummering måste ju nästan till som medlem i  svenska resebloggars portal.

Kortare resor

En hel del gräv där du står resor har funnits på programmet. Året började med en kryssning till Åland, vi fick äta gott och det var ett trevligt spa på Cinderella men i övrigt inte mycket att ha. Därefter har vi besökt hotell Galaxen i Borlänge, Grand National och Strömsholm och en hel del mindre resor i omnejden. Dessa kommer jag att sikta mer på under 2017 förresten, så alla som vill ha inspiration till en resa till Dalarna får fortsätta följa bloggen.

12309343_10153757892097509_1697063790_n

Malta 

Malta har varit som ett andra hem för mig nu i många år då vi först bodde där och mannen därefter har haft sin hemvistelse där. Under 2016 blev det fem resor till Malta där vi utgick från Valletta, Gozo, Zurrieq, Zejtun och Marsaskala. Jag älskar dessa öar och detta år har vi vandrat, ridit och åkt båt runt dem. Det bästa vara absolut båtturen sista dagen, men även ridturen runt Gozo var fantastisk. Nu är denna era slut, då mannen äntligen fått sitt svenska uppehållstillstånd och inte behöver åka tillbaka dit. Det är lite vemodigt, men alltså, det finns ju rätt mycket annat att se och upptäcka också.

Sista resan gjorde jag med barnen till Malta, vi stannade där i två och en halv vecka då vi förutom att bada även hade lite skola. Barnen har fått lära sig allt om riddare, om kristendomens medeltidsepok och om korstågen. Förutom det deltog de i The science festival i Valletta och dessutom har vi varit på akvariet för att sedan gå ut i havet och se fiskarna på riktigt, något som framförallt hos Amanda var mycket uppskattat.

111
Denna kyrka uppfördes av den gamla riddarorden. St Pauls cathedral. 

Rom/Vatikanstaten

Under några timmar, ett och ett halvt dygn under mellanlandningarna till Kairo hade vi möjligheten att stanna i Rom, vilket gjorde att vi bytte ut Malta och dess riddare mot Colosseum och dess gladiatorer. Även här blev det en del religion, fattas bara annat när självaste påven bor i området. På 28 timmar hinner man inte så mycket, jag är fortfarande idag tveksamma till om vi kommer tillbaka till just Rom vilket jag inte upplevde som någon trevlig stad, däremot Fiumincino, där vi valde att sova på vägen hem, åker vi gärna tillbaka till, och det är ju nästan samma sak.

Kairo

Så var det då Kairo där vi tillbringade en hel del tid för studier. Jag förstår att turister som kommer från turistorterna och ska gå och se pyramiderna inte får ett bra intryck av staden. Kairo tar tid att lära känna. Jag tycker jag knappt fick koll på staden under den period vi var där. MEN Kairo är en sjukt häftig stad som är väl värd att lära känna. Jag vet vad folk sa innan jag åkte, jag vet att folk idiotförklarar människor som åker dit och dessutom tar med sina barn – det handlar om främlingsfientlighet och oförståelse för andra kulturer skulle jag säga. Och rädsla. Men att projektera det på barnen har jag ingen förståelse för alls. För vår del tog vi det som en studieresa, det finns nog inga fem och sexåringar som kan så mycket om medeltiden och kristendomens införande i Europa, om krigsherrar som Saladhin, om korstågen, om det Egyptiska riket och det gamla testamentet just nu som Amanda och Carl. Att se pyramiderna i verkligheten har stått på min bucketlist i hela mitt liv, jag är så himla tacksam att få dela den upplevelsen med barnen. För mig personligen betyder det betydligt mer än att slänga mig vid en pool och glo.

Hurghada 

Trots det gjorde vi just det en vecka mitt i vår vistelse. Vi tog bussen till Hurghada och för första gången bodde jag på all inclusive och det gav oss vänner för livet. Vi kommer med all säkerhet att komma tillbaka hit, om inte annat i affärer. Ett skönt avbräck från den stora staden för både oss och barnen med ökensafari och snorkling i röda havet – ytterligare en avprickning på min bucketlist.

Så, det var reseåret 2016. Det blir nog otroligt svårt att slå 2017 och det är inget jag strävar efter heller. Nu har mannen äntligen fått sitt uppehållstillstånd, nu ska vi passa på att resa lite i norden. Kanske blir det en längre tids resa i samband med mitt uppsatsskrivande, det vet jag inte idag, men kanske. Hur som helst blir det otroligt svårt att slå den resa jag gjorde med barnen under hösten. DET är kvalitetstid med barn som jag skrivit förut och kommer att skriva igen under det inlägg som sammanfattar livet på nyårsafton.

Här är mina resebloggande kollegors nyårskarameller förresten;

Alex reser på heltid. Hans inlägg handlar bland annat om Asien, 34 länder har han hunnit med (mina fem känns lite lite i jämförelse).

Christian driver mat och resebloggen. Titta in på hans fantastisk bilder.

Fantasy Dining har bland annat varit i ett land som lockar mig otroligt mycket om jag inte vore så flygrädd, Costa Rica.

Resepodden har mycket intressanta poddar, nu har de knytit ihop året.

Titta gärna in på det här inlägget igen då det kommer fler länkar allt eftersom. MEN, titta ännu hellre in och läs alla intressanta inlägg på svenska resebloggars portal.

8 kommentarer

  1. Första gång jag besökte Malta var 10 år sedan. Andra gång i november i år och jag trivdes jättebra! Cairo såg jag bara mycket kort som 11-åring och det börjar ju bli ett tag sedan. Kanske dags att åka tillbaka, jag har ju trots allt vänner i Alexandria! 🙂

  2. Gillar det där uttrycket ”gräv där du står”, något jag också försökt ta fasta på under 2016. Jättekul att du nämner oss i Att resa-podden i ditt inlägg, tack för fina ord!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s