Fördelen att bo i en demokrati

Ja, det är väl ungefär det jag älskar med Sverige. Att vi har en väl fungerande demokrati, åtminstone så gott det nu är möjligt. Tyvärr har vi kanske levt i fred lite väl länge, jag uppfattar det som att många av mina bekanta inte är beredda att försvara demokratin, mycket för de inte vet vad en demokrati är. Vi tar det på något sätt så självklart att det inte ifrågasätts när typiskt ickedemokratiska åsikter kommer på tal, till exempel att vissa brottslingar ska behandlas olika gentemot de lagar och regler som gäller.

För vad som är en demokrati är svårt att veta om man sov på lektionerna i skolan. Det finns heller inget enhetligt svar på vad det är, men riksdagen sammanfattar det bra på sin sida;

”Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma.”

Man kan enkelt säga att hela Sveriges demokrati finns nedskrivna i de fyra grundlagarna. ”Grundlagarna skyddar vår demokrati. De innehåller reglerna för Sveriges statsskick och är enkelt uttryckt samhällets spelregler. Grundlagarna har därför en speciell ställning i samhället.”

Där finns bland annat rätten till åsiktsfrihet och tryckfriheten reglerat, men också att alla i Sverige är lika inför lagen och att alla har rätt till en rättvis bedömning. Trots det kan jag dagligen se människor som tycker att till exempel rätten för överklagan i rättsliga instanser ska tas ifrån mördare, pedofiler med flera. När man då svarar om de inte är beredda att strida för den demokrati och den hyfsat säkra rättstat vi faktiskt har förmånen att bo i blir svaret ”Självklart vill jag bo i en demokrati, men en demokrati gör att jag har rätt att ha min åsikt”. Ja, visst är det så. Det är dock ingen demokratisk åsikt du har, svarar jag då för en demokrati gäller inte enbart de människor som sköter sig – den gäller alla som vistas i landet.

Min man är från Libyen, som inte har varit känt som en demokrati. Däremot hade alla som Gadhafi gillade det bra, de som pratade skit om diktaturen straffades. Det är just det som är skillnaden mellan demokrati och ickedemokrati – att i en demokrati behandlas alla lika oavsett vilken släkt man tillhör eller vilken hudfärg man har. Likaväl träffar jag en del människor från Albanien i mina åtaganden, ett land där blodshämnd är väldigt tydligt och som kan ligga familjer till last i generationer, och som också är anledningen till att många försöker fly. Alla som anser att de vill slå ihjäl en människa av någon anledning själva brukar jag ställa frågan, vill ni verkligen ha en rättsstat som till exempel Albanien?

Demokrati handlar om så oerhört mycket mer än rätten att rösta vart fjärde år. Jag tycker det är så himla synd att en av världens mest välfungerande demokratier är på väg någon annanstans för att människor inte kan försvara demokratin utan anser sig ha rätt till odemokratiska åsikter, mycket, tror jag, är för att de helt enkelt inte fått lära sig vad en demokrati är.

14355612_1782983145324454_6784906684391922125_n

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s