Hur man kokar ris på afghanskt vis.

Är det något man får lära sig, typ ganska hårt, när man jobbar med en massa tonåringar, är det att laga mat. På rätt sätt. Ris är definitivt en sådan rätt. Häll i dubbelt så mycket vatten som ris och koka upp tills vattnet är borta. Ris trodde ju jag att jag kunde liksom. Tills jag började jobba där jag jobbar. Då insåg jag ganska snabbt att jag kunde INGENTING om hur man lagar RIKTIGT ris. För är det något alla kulturer, förutom vår egen, gör med omsorg, så är det att laga ris (vilket även gäller mannens kultur). Det ska vara perfekt i konsistensen, perfekt saltat, perfekt… Ja, ni fattar. Jag tyckte det var så onödigt i början, men faktum är, det går inte ens att jämföra det riset som jag gör mot det riset som flera andra kulturer gör. Så här gör du riktigt ris:

 1. Dubbelt så mycket vatten som ris gäller fortfarande.
 2. Skala och skär en potatis i tunna skivor.
 3. Lägg riset i blöt, gärna någon timme innan det ska lagas.
 4. Skölj riset ordentligt. Gärna riskorn för riskorn (nä. Jag skämtar inte).
 5. Glöm inte salt.
 6. Koka upp riset och låt koka på hyfsat hög värme i åtta minuter.
 7. Vrid ner plattan till trean och ta av kastrullen med ris.
 8. Skölj riset igen, kallt eller varmt vatten spelar ingen roll.
 9. Ta en ny kastrull och häll i olja så det täcker botten med en halvcentimeter (inte olivolja utan någon form av rapsolja är bättre). Lägg även i potatisskivorna i botten.
 10. Häll i riset i den nya kastrullen.
 11. På med en handuk och ett lock. Ju tätare det sluter desto bättre.
 12. Ställ på plattan (den du vridit ner till trean). Jag skulle säga – ju längre desto bättre. Jag brukar låta den stå en halvtimme hemma och kanske 45 minuter upp till en timme på jobbet (där vi gör ris åt 20 pers åt gången).
 13. Riset ska gå att sära på ett och ett och vara lagomt i konsistensen. Att det bränner fast lite får man ta, det är det värt, men lyft inte och smaka av för tidigt. Själva grejen är att det ska ångas.
 14. Potatisen äter man som ett tilltugg efter maten.

Vem hade kunnat veta det, att ris är en hel vetenskap och en rätt som, om det ska bli riktigt bra, behöver ett par timmar på sig???

img_1668

Dagens middag; Ris, innerlår av kyckling och sallad. Första gången jag gör ris hemma faktiskt, mina barn äter normalt sett inte ris, men när det är välgjort äter de upp allt. Och faktum är, det ÄR ENORM skillnad. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s