Vad händer i mellanöstern när Trump har blivit president?

USA var inte redo för en kvinnlig president – den här gånger heller.

Vi har diskuterat detta en hel del inom de studier jag har läst. Vad skulle kunna hända om Trump vs Clinton blir president? Trots allt – det är världens mäktigaste man (eller kvinna). De flesta araber tycker inte om Hillary utan hoppades på Trump som president. Man ska veta att under Obamas första fyra år då också Hillary var utrikesminister pågick arabiska våren och drönarattackerna ökade betydligt i mellanöstern på Obamas initiativ vilket inte ses med blida ögon. Hillary fick också skulden för att Libyen blev som det är, att IS överhuvudtaget har kunnat tagit fart och att de krig som idag pågår i mellanöstern faktiskt fick fäste. Kanske med all rätt – för Hillary var trots allt utrikesminister när USA drog tillbaka sina styrkor från Irak. Hon var den som var ytterst ansvarig efter Obama att avsätta Gadhaffi. Idag finns det inte en libyer, och nästan inte en irakier, som inte pratar om att det var bättre på Saddams och Gadhaffis tid och att de skulle välja dessa ledare sju dagar i veckan – och får medhåll av Trump. Som numer är USAs president.

Jag och mannen har diskuterat mycket om det där – han anser ju att Trump ska vinna eftersom Trump har gått ut och sagt att han ska sparka ut IS ur Mellanöstern och att han dessutom håller med om att det hade varit bättre  med Gadhaffi och Saddam än som det är nu. Det håller nog de flesta med om, men jag tror samtidigt att många har glömt vad dessa ledare faktiskt gjorde och inte gjorde. Att min man anser att det var bättre på den tiden är inte så konstigt då han är från samma stad som Gadhaffi, har rika släktingar och därför troligen aldrig såg några baksidor av den regimen vilket många som flytt från Libyen innan revolutionen. Men även de verkar ha ett kort minne just nu. Rent spontant känns det som att demokrati inte byggs på en dag och att det tyvärr är många som offras när det kommer till att bygga en demokrati av en diktatur, och det är väl ungefär där vi är i Mellanöstern idag vilket gör att många fler kommer att offras innan vi ser utvecklade demokratiska länder där.

Hur som helst, Trumps utspel kommer troligen att kunna generera mer hat. Han fördömer islam som religion, ska förbjuda islam i USA och muslimer ska inte ens få resa till landet som turister. Frågan är om man verkligen kan förbjuda en religion utan att förbjuda all religion och i ett frikyrkligt land som USA kommer en sådan grej såklart bli ramaskri. Att förbjuda muslimer komma in är lättare, Israel är på god väg att ha de reglerna till exempel, även om de inte säger det rakt ut. Ett land får själv bestämma över vilka de vill släppa in, så måste det naturligtvis vara och det ska väldigt mycket till för att omvärlden ska ifrågasätta sådana beslut. Men ändå – är det verkligen vettigt att världens mäktigaste person, kommer med sådana utlägg? Lyckas han förbjuda islam tror jag att det blir krig. Utspel som detta gör bara att USA kommer att få en ännu mäktigare fiende, för jag är relativt säker på att det skapar irritation och jag tror inte man ska tro att IS är så pass ofarliga längre att de inte kan göra något. Trump har ju vid ett flertal tillfällen kommit med otroligt rasistiska kommentarer och det återstår att se hur detta tas emot när det väl kommer till kritan.

Menatidningens skribent Daniel Martin Varisco har vid ett flertal tillfällen skrivit om just vad Trump sagt och hur okunnig han är, vilket i allra högsta grad är ganska dåligt för en president och det är också väldigt oroväckande att Rysslands president Putin jublar. Det är ju, knappast, av omtanke. Putin är allierad med stora delar av mellanöstern, de är knappast dumma i huvudet, de förstår att Trump är instabil och därmed gör USA instabilt, och vem tjänar på ett instabilt USA? Jo, andra stater och grupperingar som vill bli stormakter.

Hur det går de kommande fyra åren? Ingen aning. Jag tror, dessvärre, vi är på väg tillbaka. Jag tror att mellanöstern som trots allt har tagit steget mot demokrati kommer att raseras totalt. Jag tror IS, om de har lust, definitivt har möjlighet att inte bara ta över Libyen utan också strategiskt placera sig på till exempel Malta, jag tror att Ryssland, med Trump mer eller mindre lurad att vara i ryggen, kommer att utveckla sitt krig i flera stater. Jag tror inte Trump är god för någon eller något i världen. Förutom de som skulle vinna på ett ostabilt USA.

12309343_10153757892097509_1697063790_n

Ovan; Sert, Libyen idag.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s