Bokrecension; Under Krigets Himmel, Niroz Malek.

När jag kom hem från min resa väntade tre böcker på mig att recensera till Menatidningen.se. Det här är en av fördelarna med att vara med att driva en tidning. Jag är allmänt intresserad av litteratur och det är en ynnerst att få kasta sig in i mellanösterns nutida författare för att recensera böcker. 

Första boken är nu urläst, Under Krigets Himmel av Niroz Malek. Bokförlag; Tranan. Svensk översättning; Jan Henrik Swahn. 2016.

” – Konsekvenserna av det hela är att mitt eget lilla barnbarn, som älskar att rita, som alla barn, inte längre ritar rosor, fjärilar, träd, sol och blå himmel.
– Nu ritar hon bara hus som rasat, förkolnade träd och döda som ligger spridda på marken. Men det hjärtskärande är att alla de döda hon ritar är barn, pojkar med ballong i handen eller flickor som krampaktigt håller en barbiedocka i famnen.”

Under Krigets Himmel är en novellbok med ett flertal korta betraktelser från Aleppo av en författare som vägrar flytta därifrån. I flera av dessa berättelser beskriver författaren hur det är att leva i en krigszon och han fångar läsaren på ett sätt som jag inte trodde var möjligt på bara några få rader när han beskriver barn som dör av bomber, barn som är rädda, hur han umgås lika mycket med döden som med livet och hur det blir när saker som vi idag tycker är självklart försvinner, så som mat, el och vatten men också att människor mitt i allt ändå känner att det måste finnas en möjlighet att skoja om den grymma verkligheten runt omkring dem. Det måste vara ganska unikt att kunna presentera en bok innefrån en av de värst drabbade krigsstäderna i världen men den här boken lyckas verkligen få fram det hemska som händer runt om författarens skrivbord i staden som Gud för tillfället har glömt.

Det här är en bok som rekommenderas varmt och jag blev väldigt berörd över den.

Författaren är alltjämt kvar i Aleppo i Syrien där han föddes 1946. Han har kurdiskt påbrå och heter egentligen Nouri Hasso. Han gav ut sin första bok 1973 och har sedan dess gett ut sex romaner och åtta novellsamlingar. Under Krigets Himmel är dock den första som är översatt till svenska.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s