Egypten och dess heliga hundar.

Hundar finns det också överallt i Kairo. Människor har dock långt ifrån lika hög toleransnivå mot dessa och anledningen till det när jag har pratat med folk är att många av de herrelösa hundarna bits (frågar ni mig gör katter det också dock om de blir uppretade eller rädda).

Hunden hade även den en given plats i hierkin i det gamla Egypten som vakthundar åt det förnäma folket. Om en krigsherre dog var det inte ovanligt att man även offrade hans hund för att mumuiefiera denna tillsammans med sin husse. Den äldsta tama hund man idag känner till  vid namn var just en hund som var krigshund till en av de stora faroerna, oklart vilken dock. Hunden hette Abutiyu och fick också en egen begravning i Giza. Man tror även att hundarna vaktade gravrummen och dess skatter i både pyramiderna och konungarnas dal och både faraohunden (utvecklad på bland annat Malta), salukin, vinthunden och whippeten är raser som man tror kan härstamma från de första hundarna i Egypten, sett till hur de är avbildade.

737131_10152711881989056_262473856128456871_o

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s