Arrest hos Kairos polis.

Jag hade ju fördelen, eller hur man nu ska se det, att få en unik inblick i vad många journalister får kämpa mot  v a r j e  gång de besöker ett liknande korrupt land som detta.

Jag upplevde att det fanns poliser överallt i Egypten och att de faktiskt var där för att skydda de få turister som vågade sig dit. Men vid ett tillfälle blev det väldigt tydligt att landet både är fattigt och korrupt, så även polisen. Jag satt och väntade på en taxi efter att ha hängt tillsammans med några vänner. Då kommer två poliser fram och kräver att få se min kamera. Inga problem tänker jag, och tar fram kameran som vid tillfället ligger nerpackad i ryggsäcken. Poliserna tittar igenom den och säger sedan att jag har tagit otillåtna bilder. I Kairo är det förbjudet att ta kort på till exempel statliga byggnader, militärer etc. Detta vet jag väl om och bryter jag mot förbudet i dessa länder är jag alltid diskret och laddar över bilderna alternativt byter minneskort i kameran direkt (tips från en betydligt mer van journalist i mellanöstern). Den här gången var jag dock oskyldig då jag tagit kort på katter och det var i princip, förutom några kort från den faraoniska byn och det koptiska Kairo där alla turister tar kort och där det är helt lagligt att fotografera, på minneskortet. Men. Poliserna ger sig inte och kräver att jag ska följa med. Även det försöker jag prata mig ur då någons ord ringer i öronen ”följ aldrig med en polis utan anledning” och jag ber dem precisera vilka bilder de anser att jag har tagit som inte är tillåtna. Det kan de inte och vi diskuterar en hel del innan de tar kameran och går iväg. Den vill jag naturligtvis inte bli av med så jag följer med och blir satt i arrest. De kan fortfarande inte precisera vilka kort det handlar om, men vill ha 1000 kronor för att ge tillbaka kameran. Jag ringer A, som kommer dit flyförbannad med sin bror och skäller på polisen som då låter mig gå. Ahmed tillhör en släkt som i arabvärlden är väldigt hög status (men inte här i väst dock) och det var nog tur den här gången, annars hade det kunnat bli betydligt längre vistelse i arresten. Egentligen får polisen inte ta in en ensam kvinna utan att fråga hennes man först, och det där blev jag också irriterad på. När Ahmed kom slutade de prata med mig, precis som att han äger mig. Och de pratade över huvudet på mig. Jag är ju liksom 36 år och har rört mig över stora delar av den här världen själv, men här var det bara mannen som gällde. Irriterande.

Nåväl. Att vara påläst vad som gäller med fotografering etc är naturligtvis nummer ett. Att vara tyst i öppna medier (eller blogg) nummer två. Man vet aldrig vem som läser. Det kanske inte gäller Egypten lika mycket som till exempel VästSahara eller Palestina eller Turkiet, men att vidta försiktighet är naturligtvis viktigt. Skulle man åka dit på något sätt, eller i mitt fall när det handlade om en polis som ville ha pengar, så antingen spelar man dum och korkad och inte begriper något eller så ger man pengar. Båda sakerna kan fungera. Nu hade jag tur, men annars är också ett hett tips att alltid se till att ambassaden vet att du är på plats i landet. Det var det första jag gjorde när vi kom till Kairo, kontakta ambassaden och säga att vi är på plats. Händer det något får man snabbare hjälp för att inte tala om att UD får tag i en snabbare i händelse av till exempel ett bombdåd eller naturkatastrof. Det gäller alltså egentligen alla länder, inte bara mellanöstern. Hade inte Ahmeds bror hjälpt mig – då hade jag ringt ambassaden.

111

 

2 kommentarer

    • Som sagt, är alltid väldigt påläst vad som gäller med fotografering. I det här fallet dock hade jag katter i kameran så jag är alldeles säker på att de ville ha pengarna, annars har jag dock positiva erfarenheter av Kairos polis, det är välbevakat, för turisternas skull skulle jag säga 😉 Hur eller hur – det löste sig.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s