Egyptens hästliv del 3; Turhästar vid pyramiderna, också ett hästliv.

Det här gör ont. Jätteont. Runt pyramiderna finns hur många hästar som helst. Jag önskade att jag kunde rädda varenda en av dem. Kontrasterna jämfört med de seriösa turridningsstallen runtom Giza är otroligt stora, ändå är det dessa hästar som turister hittar till – till nackdel för de seriösa stallen. 

Jag skulle verkligen vilja säga – rid inte på dessa hästar. Gynna inte dessa ägare. Men samtidigt, då riskerar ju dessa hästar att inte få någon mat alls. Istället får man gå runt på andra sätt. Självklart ska inte jag med mina 85 kilo sätta mig på en tunn och mager häst, och som turist har du faktiskt chans att säga ifrån. När jag har blivit mer eller mindre påtvingad att rida (jag red dock inte under resan) svarade jag ofta torrt; ”Fodra upp dina hästar så rider jag hos dig nästa gång” eller, vad jag tycker är betydligt värre; ”Så länge du slår hästarna rider jag inte hos dig”. Det är just djurhållningen som är det värsta när man åker utomlands tycker jag. Vi har bra djuskyddslagar i Sverige, de flesta länder har det inte. I Egypten är de obefintliga. Trots det skulle jag säga att hästarna inte har det helt dåligt här heller, man sköter de så gott man kan, de går tillexempel ofta lösa uppe vid pyramiderna någon gång under dagen vilket är mer än till exempel många hästar på Malta får göra. Man ger dem gräs vid flera tillfällen under dagarna, men däremot får de flesta inte tillräckligt även om det även finns undantag.

Det finns dessutom djurrättsorganisationer som ser det verkliga läget i problemet. Det ÄR fattigt i Egypten, ofta ger bonden mer pengar till att hästarna ska ha det bra för att turister ska kunna rida dem eftersom det är enda inkomstkällan än vad familjen får. Vilket gör att djurrättsorganisationer till viss del hjälper till med veterinärvården och sådana grejer.

Nåväl. Man får tycka vad man vill om den här verkligheten. Som djurälskare gör det dock ont, oavsett hur väl ägarna försöker behandla sina hästar så syns det tydligt att maten inte alltid, ganska ofta faktiskt, räcker till. Dock ska man inte döma ut en hel kultur på grund av just hästarna vid pyramiderna. Som jag skrivit innan finns det också välskötta djur och det finns ridskolor som har en jättefin hästhållning, även om den inte är som vår.

11112309343_10153757892097509_1697063790_ndsc_0124dsc_0585dsc_0587dsc_0588dsc_0592dsc_0593dsc_0604dsc_0615dsc_0618dsc_0635dsc_0643

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s