Egyptens hästliv del 1; Cairo Horse Riding school

Det kommer ett inlägg om hur hästarna har det i Kairo vid pyramider och på gator senare. Jag måste bara samla kraft innan jag fotar häststackarna. Efter det jag sett där ville jag inte rida där men fick kontakt med en trevlig kvinna från England som är gift med en egyptier och tillsammans driver de en ridskola, Cairo Horse Riding School, och hon tyckte vi skulle komma dit och hälsa på. Sagt och gjort, det gjorde vi. Och jag har idag fått se att flera egyptiska hästar har det fantastiskt bra. De finns vid pyramiderna också, helt klart, men min erfarenhet är att många både brukar onödigt våld (om det nu någonsin är nödvändigt att bruka våld mot sina djur?) och inte fodrar hästarna, så jag anser att man inte ska gynna dessa vilket jag också skrev om i inlägget

Vi tillbringade drygt tre timmar ute på ridskolan som är inhyrd på ett arabstuteri och Jenny berättar att de driver sin ridskola med hjärtat, flera av hästarna är räddade från pyramiderna och har kostat dem ett flertal tusenlappar att rehabilitera men att de gärna gör det. Det var faktiskt en svensk man som hjälpte Jennys man att starta ridskolan, han lämnade också kvar en häst, en tysk hopphäst som har startat svåra klasser. Då en hästtidning köpt en artikel om denna ridskola väljer jag att inte skriva för mycket här, utan jag bjuder istället på ett axplock av de bilder jag fotade idag. Det här var återigen ett andningshål från den i övrigt halvtuffa atmosfären i Kairo, och för min del blev det en ögonöppnare. Giza, där ridskolan ligger, är känt som ett ghetto, och det trodde vi det var också, och så öppnar en helt ny värld upp sig för oss med stora, gröna stuterier med hästar värda miljoner. Det finns kontraster i livet.

dsc_0096
Vackra araber fanns över hela området. Detta är en hingst som var i träning där, en före detta champion. 

dsc_0100dsc_0113

dsc_0114
Hela området signalerade väldigt mycket lugn. Trots att hästar värda miljoner finns på anläggningen som ägs av en man från Quatar. 
dsc_0116
Jenny flyttade hit för fem år sedan och jobbar som lärare men ska nu satsa heltid på hästarna tillsammans med hennes man som dock åker till Alexandra för att träna ekipage ett tag då det här stallet, liksom hela Kairo och Egypten har drabbats hårt av att turism i princip har försvunnit.
dsc_0119
Massor av söta föl fanns det här också.

dsc_0123dsc_0131

dsc_0141
Den här hästen sadlades upp för barnlektionerna. Man tar alltid ryttarna en och en och det kostar 70 kronor för en 30 minuters lektion som då är väldigt intensiv. Ökenritterna är inte heller särskilt dyra och fördelen att rida här är att man vet att hästarna sköts på ett bra sätt.
dsc_0146
Skolstallet.
dsc_0152
Det söta fölet väntar på sin mor som fått malaria. Malaria är ingen vanlig sjukdom men förekommer, dock är det inte samma virus som drabbar hästar som människor. Människomalaria existerar knappt runt Kairo och är inget man behöver vaccinera sig mot som turist om man inte ska ut i öknen.
dsc_0155
Malariahästen. Veterinärvården håller bra klass i Egypten, däremot måste ägaren köpa medicinen själv och inte alla apotek har den. Ett problem nu är att Egypten inte importerar saker på grund av sin ekonomi och just djurmedicin är inte det första som de lägger pengar på.

dsc_0161dsc_0170

dsc_0179
Det här stallet väljer att träna sina hästar på ett lugnt sätt, inga ryck, inga slag, ingen piska. Jag gillar det 🙂

dsc_0189dsc_0210dsc_0216dsc_0222

dsc_0226
Hästen som barnen fick rida, Sumayha, räddades från ett hårt öde som turridningshäst vid pyramiderna. Idag är det en glad häst som vänligt bär barn på sin numer välnärda rygg. 

dsc_0229dsc_0232

Vi kommer definitivt tillbaka hit. Jag gillade Jenny, stället, ja, allt. Tack vare Jenny fick vi reda på att det pågick en internationell arabshow bara ett par kilometer från denna gård. Den farmen som anordnade den är startad av Bin Laden (kanske inte så mycket att skryta med) och JÖSSES vilket ställe. Vi åkte dit, men det visade sig att bara inbjudna fick komma in, när jag sa att jag ville skriva en artikel om egyptiskt hästliv och ta några bilder ordnades dock snabbt ett bord till oss och det var första gången jag varit på en arabhästshow, det skriver jag dock om imorgon. Nu ska jag sova. God natt.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s