Läsa arabiska i Kairo.

Anledningen till att jag är här överhuvudtaget är ju för att jag fick journalistförbundets stipendium för utveckling för att just studera arabisk i Kairo. Det finns många språkskolor i Kairo, jag har provat två. Den första var jag inte nöjd med men numer läser jag vid den största internationella skolan som heter International House ILI. Skolan är vida känd över merparten av västvärlden och även om jag läser med flest kursare från Europa är det också flera från Asien och Amerika.

Det märks att det ligger i tiden att lära sig arabiska, för det är mycket studenter, just nu ett flertal svenskar också faktiskt . Grupperna är dock ändå små och jag har ju varit på och nosat på språket innan, det formella då, men kände att jag ville ha mer av snacket. Efter en vecka är jag väldigt nöjd. Skolan har pratlektioner (egyptisk dialekt, men det är den dialekt som är i alla filmer, nyheter etc i hela mellanöstern. Oavsett var man kommer kan människor ställa om till Egyptisk dialekt om man kommunicerar med den då alla kan den) på förmiddagarna, på eftermiddagarna läser de som vill Fuscha (det formella, diplomatiska språket). Morgonen börjar alltid med en halvtimme då man tränar alfabetet och läsning då det är viktigt både om man ska träna det formella och att prata. Sedan har  man alltid en läxa med sig hem så på fyra veckor, som är de normala kursernas längd, hinner det bli väldigt intensivt om man bara vill.

Skolan är faktiskt riktigt bra, jag tror jag kommer att åka tillbaka och avsluta de kurser jag håller på med, kurserna är csnberättigade och skolan har diverse olika inriktningar på sina studier (ESA, MSA, mediaarabiska etc).

Jag kom som sagt hit för att studera arabiska och jag är mycket nöjd med hur långt jag kommit. Visst stakar sig orden ibland, visst måste jag be människor repetera, visst är inte ordförrådet riktigt vad det borde vara, men på det hela taget förstår jag människor på ett helt annat sätt än innan, jag kan kommunicera och jag är inte helt lost när det kommer till att prata med folk på gatan. Det är väl det som är grejen också, det är inte bara i klassrummet som man lär sig språket utan man måste ut och praktisera det också.

Jag åkte till skolan på rekommendationer av Stockholms universitet efter att ha provat en annan skola och jag är väldigt positivt överraskad, så ja, jag kan också rekommendera den här skolan om det är arabiska man vill lära sig. Nu är jag snart klar med min tid här, sedan väntar sex veckor hemma med studier framför datorn och därefter hoppas jag komma tillbaka i vår för att göra nästa nivå.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s