Sahladins slott och en spruta i rumpan på en skitig toalett.

Gårdagen kan sammanfattas i att vara fruktansvärt plågsam. Blev myggbiten sista kvällen i Hurghada, ungefär som att alla myggor i hela Sahara hittat till just vårt hotell (hade inga problem med det de andra dagarna). Jag brukar kunna få reaktioner av mygg, liksom av alla andra kryp, men i förrgår fick jag feber och igår var det oerhört smärtsamt. 60 myggbett på armar och ben hade svullnat upp, börjat varat, blivit blåsor och underbenen gick knappt att röra för de var så svullna. Det gick bra ett tag, men utflykten vi var på igår gjorde mig ruskigt dålig. Jag fick fruktansvärt ont i ljumskarna och varje steg jag tog var verkligen plågsamt. När vi åkte hem var det så illa att jag grinade så vi åkte snabbt till en pharmaceut (som är de som ställer diagnoserna i detta land om man inte är döende) och han funderade på om det kunde vara blodförgiftning just med tanke på hur smärtan gått över till ljumskarna (där ju lymfan sitter). Nåväl. Första försöket blev i alla fall att få gå in på affärens inte allt för rena toalett och få en cortison spruta i rumpan för att se om det var en allergisk reaktion eller något annat. Det var tal att åka till sjukan men istället var vi kvar på apoteket och det blev lite bättre så pharmaceuten skickade hem mig med allregitabletter, kortison sprutor, antibiotika och bedövningskräm som också är antibakteriell för klådan. Idag är det något bättre men det kliar som fan. Tack och lov är febern och plågan i ljumskarna borta men självklart ska jag uppsöka läkare i Sverige när jag kommer hem för en efterkontroll, bättre safe then nothing.

Nåja. Efter skolan igår åkte vi till Old Cairo för att se Sahladins slott. Sahladin vet ju alla som sett filmerna om Arn vem det är, denna krigsherre har härjat överallt i mellanöstern under korstågen. Jag tänkte att eftersom vi har sett riddarnas kyrkor på Malta, kan vi se var Saladhin hängde en sväng också. Själva slottet var inte så mycket att gå in på, det kostar 60 för vuxna, extra om du har kamera (men det ska inte kosta det, men det här landet är korrupt och folk försöker få extra pengar överalltifrån, det är bara att konstatera, jag är faktiskt lagomt trött på just det, här om dagen fick jag inte ta in kameran på ett shoppingcenter för att den har blixt inbyggd utan att betala extra, när jag frågar var det finns en skylt om detta får jag inget svar, så där blev det bråk, till slut kom högsta chefen och släppte igenom mig ändå eftersom den underordnade inte hade rätt att kräva pengar för det). Folk försöker överallt – speciellt från turister.

Nåväl, denna gång orkade vi inte tjafsa, betalade lite extra för kameran och gick in. Allt inne är gratis och här finns bland annat ett polismuseeum och ett militärmuseum. Polismuseet är inte mycket att se sanningen att säga, men militärmuseet var otroligt intressant. Egypten har ju så mycket militärhistoria. Första världskriget är kanske den viktigaste tiden för mellanöstern i nutidshistorian med många förändringar och faktiskt en stor del till att läget i denna region ser ut som det gör idag, men även krigen under osmanska risket och andra världskriget och kalla kriget fanns med här. Väl värt ett besök om ni besöker Kairo. Även Mohammed Alis moské var värd ett besök. Sahladin uppförde slottet under korstågen men senare gavs moskén till Mohammed Ali. En vacker moské i grekisk stil där det finns en likadan moské i världen, den blå moskén i Istanbul (som väl alla känner igen från bilder?). Dessa två är faktiskt gjorda i samma material men bönehallen i Mohammed Alis moské är faktiskt större.

Nåväl. Vill ni läsa mer om Saladins citadel finns det som alltid en wikipedia artikel, här.

Jag lägger ut lite bilder från gårdagen. En bra utflykt om det inte vore för mina smärtsamma myggbett (pharmaceuten frågade om jag ville låna ett par kryckor, där gick dock min gräns… Kryckor för myggbett liksom?).

dsc_0870
Mohammed Alis moské
dsc_0876
Bild från borgården.
dsc_0884
Inne i bönehallen. Kristallkronan bakom har 365 ljus som alltid lyser. En för varje dag.
dsc_0887
Vi valde guide för denna tur. Rekommenderas (30 spänn)
dsc_0890
Tvättfontänen (alla muslimer tvättar sig före bön enligt speciellt ritualer).
dsc_0893
Fin utsikt över slottet som höjer sig över staden. Det smala tornet på bilden är Cairo Tower i Salmalek, en ö mitt i Nilen, vi bor i närheten.
dsc_0897
En sevärdhet även för de infödda som dock var mer intresserade av sina mobiler. Känns det igen? Nä, muslimska mammor med niqab (det står en barnvagn som jag klippt bort av nyaste modell bredvid dessa) är inte mycket annorlunda mot oss svenska.
dsc_0898
Carl fick ett gäng nya vänner. De kom först och ville ha en bild, jag sa nej, börjar bli lite trött på att en massa ungdomar fotar mina ungar som apor, men sedan förklarade A att deras lärare frågat för att de höll på med ett tema om allas lika värde och aldrig sett en utlänning innan. Då var det ju svårt att säga nej, jag frågade Carl som var villig att ställa upp. Sedan var det här gänget oskiljaktiga tills vi åkte hem.
dsc_0901
En av de äldsta moskéerna i Kairo.
dsc_0902
Mohammed Ali moské igen.
dsc_0906
Militärmuseeumet gav prov på mycket historia, det fanns bland annat ett par uppvisningsgårdar av äldre krigsmaterial, från första och andra världskriget bland annat. Krigen i mellanöstern under historian är ju anledningen till att det ser ut som det gör idag, jag tycker om man uttalar sig negativt om mellanöstern ska man vara påläst vad som hänt där under 1900-talet. Det är ju de flesta inte för just mellanöstern tas inte upp på grundskolan och de flesta som är främlingsfientliga har ju inte gått ut någon skola, åtminstone inte i min vänskapskrets.
dsc_0908
Så här stor är en raket. Så här stor. Förstår ni vilken skada den gör i Syrien? Gaza? Irak? Förstår ni att folk faktiskt måste fly? Att inte förstå att folk inte vill få sådana här i huvudet, för det mesta exporterat från västvärlden, är för min del obegripligt och visar faktiskt på stor KORKADHET.

dsc_0909

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s