Kända foton. Och vad hände sedan? Del 4.

När jag pluggade foto och journalistik vid en folkhögskola var en av kurserna fotots historia och då ingick också att se bilder som blivit kända i världen. Jag hade länge en pärm där flera av fotona fanns med. Tänkte dock dela med mig av några av fotona som är vanliga eller på något sätt berört mig.

Kanske det mest kända ansiktsporträtt som någonsin fotograferats.

01-copy-copy-2

Jag skulle tippa på att vi alla har sett denna bild. Men vem är hon egentligen? Och vem tog fotot? Fotot föreställer en afgansk flicka i ett pakistanskt flyktingläger och bilden är tagen av fotografen Steve McCurry. 

Bilden är tagen i december 1984 och föreställer en 12-årig pashtunsk flicka med en otrolig blick vilket var det som fotografen ville fånga. National Geographic köpte bilden och satte den på sitt frontomslag 1985 vilket gjorde bilden världsberömd. 

Vad hände sedan? För fotografen är denna bild en i mängden trots att den gjorde att flyktinglägret i flera år hade fullt med volontärer som ville jobba där och trots att Afganistans problem genom bilden kom i fokus och en fond för barn som blivit offer i kriget startades. Han säger själv att han har varit på mängder av olika platser i världen och att många av dessa platser har gett om fler minnen än denna bild. Samma fotograf har även tagit bilden nedan, från Gulfkriget 1991 då kameler passerar de brinnande oljefälten. 

Flickan föresten, Sharbat Gula, var med i ytterligare ett reportage när hon blivit äldre som då berättade historien bakom den världsberömda bilden i Natural Geographic. Idag återfinns hon med stor familj i en stad som heter Tora Bora. 

01-copy-copy-2

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s