Kända foton. Och vad hände sedan? Del 2.

När jag pluggade foto och journalistik vid en folkhögskola var en av kurserna fotots historia och då ingick också att se bilder som blivit kända i världen. Jag hade länge en pärm där flera av fotona fanns med. Tänkte dock dela med mig av några av fotona som är vanliga eller på något sätt berört mig.

Gamen och barnet gav Afrikas svält ett ansikte. 

01-copy-copy-2

Det är svårt att inte bli berörd av ovanstående bild och jag vet att flera av mina vänner delat bilden på facebook och ifrågasatt fotografen. Nu är det en ögonblicksbild, vad som hände efteråt kan man inte utläsa av enbart delningar på facebook, men här är i alla fall den information som finns om denna bild. 

Bilden är tagen av Kevin Carter under Sudans svältkatastrof 1994. Fotografen mottog pulizerpriset för denna bild men fick också hård kritik då han inte stannade och hjälpte flickan vilket gjorde att han, även om det fanns fler skäl, tog sitt liv vid 32 års ålder. De flesta omständigheterna runt bilden förblir ett mysterium, ingen vet vad som hände med barnet på bilden, det sägs dock att den är tagen utanför ett FN läger och flickan kröp fram mot en av matplatserna. 

Det sägs också att all den skit som fotografen tvingats se under flera år som fotograf under liknande omständigheter till slut var det som gjorde att han valde att ta sitt liv. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s