Kända foton. Och vad hände sedan? Del 1.

När jag pluggade foto och journalistik vid en folkhögskola var en av kurserna fotots historia och då ingick också att se bilder som blivit kända i världen. Jag hade länge en pärm där flera av fotona fanns med. Tänkte dock dela med mig av några av fotona som är vanliga eller på något sätt berört mig.

Lunchen vid Rockefeller Center

01-copy-copy-2

Fotot är taget som en reklambild för bygget och är idag på tapeten i Sverige för att två av herrarna som äter sin lunch faktiskt är svenska, resterande män sägs vara holländska. Man är inte idag helt säker på vem som är fotografen till bilden. Klart är dock att den är tagen 1932 och publicerades i tidningen New York Herald Tribune. Man tror att fotografen heter Charles C. Ebbets.

Vad hände sedan? Även om ovanstående bild kanske är den kändaste i sammanhanget finns ett flertal liknande bilder från New Yorks skyskrapor. Min favorit kanske är denna, som är tagen vid samma byggnad, troligen vid samma tillfälle. 

01-copy-copy-2

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s