Helgens kurslitteratur

image

Läser som sagt en genuskurs. Inte för att jag egentligen är intresserad av ämnet utan för att det är en stor del som behöver jobbas med i världen och det kan vara bra att ha grunderna i det. Man kan tycka vi har det självklart idag som får rösta, ha egna pengar och är myndiga precis som karlarna när vi är 18, men så är det naturligtvis inte, vi är det idag i Sverige för att det finns många kvinnor och även flera män som slagits för vår rätt för inte alls så länge sedan. Tittar vi runt i världen idag är det inte alls självklart att kvinnor har rätt till sin kropp eller att de har rätt till sina egna pengar och man behöver inte gå och kasta skit på samhällen i MENA regionen för att inse att så är fallet – i flera katolska, Europeiska länder slåss kvinnor för rätten till abort, på Malta är idag en av de största politiska diskussionerna huruvida man ska tillåta dagen-efter-piller eller inte (ett av huvudargumenten är att kvinnor inte ska ha sex om de inte vill ha barn och att abortpiller främjar våldtäkt – har ni hört något så galet? Stenåldern ringde och ville ha sina grottmän tillbaka, för självklart är de flesta som kommer med dessa argument MÄN).

Att vi i Sverige kommit långt är inte på något sätt självklart – vi har haft starka kvinnor som tagit striden. Samma strid som vi idag ser i flera länder i Mellanöstern. Trots det lever patriarkatet vidare även i Sverige idag och visst har vi mycket att jobba på – speciellt formaliteter hur det ska vara – jag upplever till exempel att det blir väldigt ifrågasatt om man som kvinna skiljer sig från normen på något sätt.

Boken är definitivt intressant och ger en bra grundläggande vetskap om vad feministisk kamp är för något och hur den utvecklats. Sedan finns det massor av saker som jag inte håller med om, jag tycker till exempel fortfarande att det är fel att tvinga föräldrar dela på familjepenningen, då tycker jag det är viktigare att höja lönerna i kvinnoyrken så som inom vården för att familjer ska ha RÅD att dela upp familjepenningen. Jag är heller inte helt överens med författaren när hon anser att den lyckliga horan inte finns (kort sagt), jo, det tror jag visst att det gör även om just den branschen behöver lagstadgas för att de som vill utnyttja människor inte ska ha chansen till det.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s