Jakten på den prefekta semesterbilden, del 3; Fota fantastiska porträtt

Även om porträtt kanske inte tillhör det viktigaste när det kommer till semesterfotografering, är det väl i alla fall ett av de vanligaste motiven vi kommer hem med, för vem tar inte kort på sitt resesällskap någon gång ibland? Eller kanske ganska ofta till och med?

Många anser att man ska gå nära personen ifråga, som här, när jag fotograferat Amanda och Carl i min egenuppgjorda fotostudio. Men, sanningen att säga, en semesterbild i en studio hade ju inte gjort varken till eller från… I studion fungerar bäst fasta objektiv, dessa bilder är tagna med ett nikkor 50 mm som dessutom ger mycket ljus. Jag är nöjd med bilderna även om jag är ovan med objektivet. 

Närbilder mitt i akten. När det kommer till porträttbilder på semestern jobbar jag mest med sådana här bilder, det vill säga jag tar en bild i ögonblicket. Ingen av de bilderna som är ovan är en typisk ”ställ upp dig så jag får ta en bild” utan mer ”Hey, Carl, Look!” vilket har resulterat i en blick i en tiondels sekund och sedan fortsätter leken eller det man tittar på. Även om jag får knäppa många bilder för att få de där objektet ser bra ut (speciellt på vuxna) är oftast de bilder som blir bra så mycket bättre än de där personen ifråga vet om ett långt tag innan att den ska bli fotograferad. 

Lek med ljus och färg. Personligen föredrar jag skarpa bilder med mycket färg. De gör sig dock varken på print eller i tidning utan trivs bäst på bloggen. Vill jag printa ut dem får jag inte göra de så skarpa. Likaväl med septia eller svartvit, det kan ofta rädda en oskarp eller på annat sätt lite dålig bild till att bli magisk, och det funkar också att ta ut dem i print. Olika ljus har sina egenheter. De flesta riktiga fotografer vill inte fota i solljus, själv tycker jag, som har ett hyfsat mörkt objektiv vilket många av oss som har lite billigare utrustning har, att solljus är förträffligt att fota i. 

Att tänka utanför boxen… Ett semesterporträtt behöver inte vara en bild rakt frammefrån på resesällskapet framför Louvren. Även bilder bakifrån, bilder där objektet gör sig till, bilder där objektet inte överhuvudtaget bryr sig om dig som fotograf fyller sin funktion i albumet. 

Traditionella semesterporträtt, här från Paris, kan fungera ibland…

Men de otraditionella porträtten, här från olika vinklar och med mycket annan information i bilden, till exempel en sjuk jobbig övernattning på Kastrups flygplats, är så mycket mer intressant att titta tillbaka till sedan.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s