Jakten på den perfekta resebilden, del 1; solnedgångar

Det här är ett inlägg som fanns på min andra blogg om fotografering eftersom den kommer stängas inom kort. Jag skriver ju en hel del i journalistiska sammanhang när jag är ute också, nu har det inte blivit så mycket på grund av tidsbrist men jag har dock sålt in en del från Egypten i höst.

När man gör ett arbete som journalist måste man ta med kameran för ofta, framförallt som frilansare, finns det liten möjlighet att ha en fotograf på plats. När jag jobbade på Malta hade jag däremot en bättre skribent på plats och därför var det ofta jag som fotade.

Fotografering är för mig en hobby annars, och jag har ingen utrustning värd 30.000, min utrustning är snarare värd 10.000 med olika objektiv (där jag inte använder alla) och har flera hår på skallen.

Just solnedgångar är jag själv värdelös på att fota. Dels för att det ger mig ingenting. Dels för att det är en svår bild i motljus. Eftersom jag bara redigerar mina bilder i ett vanligt inbyggt program som finns i windows, så är det vad jag har att tillgå. Jag fotar oftast i raw som de flesta. Oftast för webben och min redigering brukar bli därefter. Eftersom jag heller aldrig fotar solnedgångar för att bli bättre – har jag bara ett tips här – fota inte solnedgången bara för att fota en solnedgång. Försök att få med något annat på bilden. För… Handen på hjärtat – en solnedgång kanske skaffar likes och avundsjuka hur bra man har det på facebook. Men som semesterbild är den ju inte särskilt intressant i albumet. Hur vacker den än har varit i verkligheten.

01 - Copy - Copy - Copy01 - Copy - Copy (2)01 - Copy - Copy

Ovanstående tre bilder är fotade vid Golden Bay på Malta i December 2013. De är väldigt mörka och ni kan se på molnen att det inte var någon kalasdag att fota solnedgångar. Jag tycker dock om bilderna allihop – dels för att det har gett MIG minnen (vi hade vandrat på dagen i området och på eftermiddagen tog vi ett glas rött, tittade varandra i ögonen och talade om hur mycket vi älskade varandra, ett minne för livet och jag blir idag ledsen när jag ser dessa bilder eftersom jag idag inte lever ihop med den mannen) och dels för att bilderna har viss action i sig och inte bara är en vanlig solnedgångsbild).

01 - Copy - Copy - Copy

Siluetter tycker jag också gör sig bra på bilden. Något händer liksom. Moln tycker jag personligen överhuvudtaget gör sig väldigt bra. Den här himlen är verkligen en ”actionhimmel”. För mig är en sådan himmel mer intressant och bilden är vackrare än en vanlig solnedgång. Hade jag fått välja så här efteråt, hade jag lagt kyrkan i ljusglipan mer till vänster i bild. 

01 - Copy - Copy - Copy

Även här en siluett. Mina solnedgångar blir väldigt mörka, det är lite synd, men som sagt, jag håller inte på så mycket med ljus och så i kameran. Ska försöka utveckla mig till nästa semester. Photoshop och sådan redigering är jag väldigt försiktig med överhuvudtaget också. Redigerade bilder är inte min grej helt enkelt. 

01 - Copy - Copy (2)

Solnedgång med ett av de gamla vakttornen när Malta fortfarande var ett riddarnäste.

01 - Copy - Copy

Kanske den normalaste solnedgången jag har tagit foto på? Och nej, tycker inte bilden säger i proncip någonting. Mer än att den är på väg ner i horisonten.

01 - Copy - Copy - Copy01 - Copy - Copy (2)01 - Copy - Copy

Betydligt mer nöjd med ovanstående bilder som jag känner alla visar upp en känsla och ett vilt samspel mellan både miljö, natur, moln och sol. Även om den sista av de tre är lite väl redigerad. Som sagt – jag gillar INTE redigerade bilder. 

01 - Copy - Copy - Copy

Också en ganska normal solnedgång. Och jag gillar faktiskt bilden som föreställer Palestina och Israel sett från ett berg i Palestina, utanför Betlehem. I horisonten ser man Gaza, Medelhavet och Telaviv. Den förmedlar för mig känslan vilket vackert land det här är , och hur omöjligt det är för en palestinier att nå fram till Gaza. Men…

01 - Copy - Copy - Copy

…Sätt dit en fredsaktivist som mediterar och solnedgångbilden blir än mer intressant och satt i ett sammanhang. Det är bilden nedan som hamnat i mitt fotoalbum. Inte bilden ovan. Även om bilden ovan tekniskt är en aning sämre. 

Bilderna är tagna från Golden Bay, Valletta, Blue Grotto, travbanan på Malta, Höga Kusten, Hedemora och från Tent of Nations i Palestina.

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s