Föreläsning med jurist Charlotta Lagnander

och Lagborgs advokatbyrå, om de nya reglerna för asylsökande. Eftersom jag jobbar inom integrationen tycker jag det är oerhört viktigt att hålla sig ajour med nya regler och lagar i världen, och i onsdags kväll anordnade Borlänge Asylkommitté en föreläsning med Lotta Lagnander som hjälpt oss i en del fall som vi har och som är väldigt kunnig i sitt gebit.

Från och med juni och juli gäller nya regler och lagar för asylsökande. I Sverige fram till idag ger vi skydd på tre olika grunder.

Flykting – är när man är förföljd enligt konvetionen om de mänskliga rättigheterna. Endast ett fåtal av alla asylsökande kan kallas flyktingar, för att kallas flykting ska man få PUT och skyddsskäl enligt UNHCR vilket få har möjlighet till, idag är det väl framförallt syrier som får det i Sverige.

Alternativt skyddsbehövande är om man har hot mot sig, men man måste kunna bevisa att det här hotet föreligger mot en själv. Merparten av alla får uppehållstillstånd enligt denna regel.

Övrig skyddsbehövande vilket är resterande personer som inte har direkta skyddskäl men där omständigheterna gör att man ändå kan behöva skyddas (luddigt, jag vet).

Nu vill man dock strama åt reglerna enkelt sagt så den sistnämnda försvinner bland annat. Lotta har märkt det bland annat på HBTQ personer som söker skydd har fått mycket svårare att få det trots att det i deras hemlander till och med är belagt med dödsstraff.

En annan mycket sak med de nya lagarna är att det kommer att bli så gott som omöjligt att få återförenas med sin familj, vilket innebär en stor katastrof och är emot både barnkonvetionen och de mänskliga rättigheterna, konvetioner som Sverige faktiskt har skrivit på. Det ska också bli högra försörjningskrav. Bra tycker säkert flera här, men är det det? Idag är vi väldigt snabba på att tala om integrering och så vidare, samtidigt dömer vi svenskar allt utifrån vår egen verklighet. För oss är kärnfamiljen fortfarande mamma, pappa, barn. I många andra länder är det inte så. Där är man en familj tills man gifter sig vilket kan innebära att sonen kan vara 35 år och fortfarande bo hemma. Naturligvis blir det ett problem om man skickar sönerna, som många familjer ofta gör, för att de ska ta den farliga färden genom Europa, för att sedan inte kunna komma efter själv som kvinnor och barn, vilket är det som VERKLIGEN lider. Det kommer att bli stora problem med detta, så enkelt är det.

Det kommer också att bli problem med de avhysningar som nu ska ske av de som inte fått uppehållstillstånd. Och frågan är om det kommer att betyda så mycket i praktiken. Migrationsverket anser att det är polisens och kronofogden som ska avhysa personer, dessa anser att det är migrationsverkets sak. Och trots att denna lag gått i lås och börjat gälla, vet man alltså ännu inte hur man ska hantera följderna av den. Smidigt helt enkelt. Eller?

Det hela var en mycket intressant kväll där vi stötte och blötte de flesta situationer som kan uppkomma. Vi har sett stor oro och stora problem med detta i samhället redan och tyvärr tror jag det kommer att komma mer bråk och oro på grund av att folk inte kan känna sig trygga. Det finns stora tendenser redan nu att man är tuffare mot människor som egentligen har skyddskäl, ett flertal boenden vittnar om att killar skrivs upp i ålder utan att man försökt ta reda på den verkliga åldern för att bevisbördan sedan ska ligga på killarna att bevisa den ålder de har. Man ska veta att i dessa länder, Afghanistan, Somalia och Eritrea där de flesta ensamkommande är ifrån ofta inte har papper överhuvudtaget att kunna plocka fram. Visserligen, ja, jag kan hålla med om att vuxna karlar inte ska bo på hvb hem med barn. MEN. Hellre tre 25 åringar på ett sådant ställe än det som enligt vittnen verkar bli verklighet nu, en massa barn som bor på ett vuxenboende.

1

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s