Inte bara positivt med hus…

Haha. Verkar inte bättre än att avloppet till uppetoan har fryst i kylan. Vi har ingen annan förklaring för det är stopp och vi har aldrig använt den. Mannen står och stönar över den just nu och svär på arabiska (underligt att till och med svordomar på arabiska låter vackert) och häller varmvatten i den, men vi får väl rådgöra med hyresvärdarna i morgon. Jag hoppas det snart blir töväder för jag tycker Sverige är SKIT när det är så här. Nåja. Fåglarna har fått mat, kaninerna och marsvinen rent i sina burar och idag har vi sorterat massor av kläder. Jag ska försöka sälja av lite och skänka bort till behövande, för jag har fem kartonger med bara urväxta barnkläder.

Den här vintern har jag gjort ett undantag och köpt kläder till barnen för några tusenlappar, men då behövde de nästan en helt ny garderob, plus att resorna gjorde sitt till (att åka till London utan att shoppa är ju lögn i helvete) annars har jag faktiskt nästan aldrig behövt köpa ett enda klädesplagg eller så har jag handlat på secondhand. För mig, som tänker på miljön och som inser att vi faktiskt bara har en jord, för min del är det viktigare att mina barnbarn kan leva på den än att mina barn har de nyaste kläderna. Tyvärr är ju som bekant den överkonsumtion som vi i väst gör en stor anledning till att jorden går sönder.

Och, ärligt talat, det finns väl inget mer irriterande än jordar som går sönder? Vill vi ha det så? Vad är vi själva beredd att försaka för att faktiskt få det att bli bättre? Många frågor, få svar. Sanningen är ju att det där med att vara klimatsmart, det kan någon annan vara, anser de flesta. Jag tycker inte att alla ska göra allting, men om alla drar sitt strå till stacken så är det ju klart att det blir en förändring. El och energi till exempel – det är ganska tydligt att vi i norr, med i nuläget 25 minus, inte kan vara utan slöseri på den. Då fryser vi ihjäl. Bil, jag som bor, utan bussförbindelser, 2,5 mil från förskola, kan inte vara utan bil. Däremot KAN jag handla på second hand. Låta bilen stå en dag i veckan. Odla så mycket mat jag kan hemma och när plånboken tillåter köpa närproducerat och gärna ekologiskt.

Ikväll har vi ätit latmanspasta här. Oj vad det satt bra. Jag använder makrill i tomatsås till min (det går att göra på tonfisk också men eftersom jag just pratat om klimatet tänker jag inte gå över till att tycka att ni ska använda det i det här inlägget eftersom tonfisk är det värsta man kan äta ur både miljö- fisk- och djurskyddsynpunkt), en burk krossade tomater, majs och lite ketchup och kryddar med samba oilek (inte för mycket, det är STARKT). Det tar fem minuter och hela familjen får en skrovmåltid om än inte supergorméisk.

Nåväl, nu är det läggdags i stugan. Imorgon far barnen till pappa och hans nya, jag ska fortsätta städa. På lördag åker jag och mannen på kryssning med cinderella. Skönt att komma iväg lite. Uppdaterar säkert bloggen, annars får ni följa resebloggen.

10261075_1531384257158939_1464955988_n(1)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s