Ickevåld – sofistikerat flum eller en genomarbetad medlarmetod?!

Då har jag varit på min första riktiga ickevåldsträff med kristna freds. Det vi ”lärde” oss i skolan på Härnösands skulle jag säga att vi nog allihop tyckte bara var flum rakt igenom, MEN, jag har läst en del själv under sommaren inom metoden och sedan tänkte jag att jag kunde åka på den här helgen på Kristna Fredsrörelsens tränarhelg för att ge det en riktig chans – och jag kan ärligt talat säga att jag är så himla glad att jag gjorde det – en av årets vettigaste helger so far (nåja, jag har ju både gift mig under en helg, varit i Palestina fyra helger det här året, varit på Malta och en massa annat så visst är det en sanning med modifikation, men, ja, ni fattar, det var i alla fall BRA).

Jag är så himla glad att jag åkte – för jag fick omvärdera hela min inställning och kunnande för just Ickevåld som metod till att det ska bli fred i världen.

Fredagen började med diskussioner och föreläsningar om VästSahara. Det var meningen att en ung kvinna som jobbar med ickevåldsmetoder för denna plats men tyvärr hände inte det, däremot kom det en annan otroligt duktig tjej från Emmaus som jobbar heltid med dessa frågor och jag tror många av oss fick veta mycket som vi inte visste om Västsahara innan. Det är ju en bortglömd konflikt, tyvärr, i skuggan av Palestina och Israel. Trots det har marockarnerna kanske ännu mindre rätt till den mark de tagit i ockupation i Västsahara än vad Israelerna har till Palestina. Tyvärr har Sverige också väldigt goda relationer med Marocko vilket gör att ett erkännande av Västsahara för svensk del kan bli jobbigare än det blev med Israel efter Palestina (där kankse man också märker skillnaden på länder som ändå är någorlunda demokratiserade mot dessa länder som verkar mer eller mindre som diktaturer).

Lördagen fortsatte med några övningar hur man ska lösa ickevåld i verkligheten, här hade vi bland annat KAOS övning – vilket är en teori att arbeta efter som vi inte alls gick igenom i Härnösand – vilket väl i princip handlar om hur man på bästa sätt ingriper och avleder en konflikt. Vi hade rollspel på en vardagssituation, men jag kan absolut tänka mig andra omständigheter där man kan plocka fram denna modell.

Vi återgick sedan till föreläsning och träning hur man ska agera i lite mer drastiska situationer, tillsammans med ickevåld kan ju ofta civil olydnad så som demonstrationer komma och vi hade en lång diskussion och olika rollspel hur man ska agera vid till exempel en demonstration som urartar.

Kvällen spenderades med mer övningar om vardagskränkningar, diskussioner om Ickevåldsarbete mot IS i Syrien och Nordkorea och sedan blev det sent, tror vi var i säng runt midnatt. Söndagen påbörjade vi med att uppdatera oss lite med vad som händer i Palestina, det är väldigt oroligt där igen nu och eftersom flera av de som var på kursen, de allra flesta faktiskt, varit i Palestina och många har varit fredsarbetare där så är det en fråga som många kan mycket om och som många vill diskutera.

Sedan kom Rajagopal som tydligen är någon känd guru, direkt nedstigande lärling till den omtalade Gandhi. Typ. Han bor på samma ställe där Gandhi bodde och för samma talan. Oerhört kunnig människa och det är trevligt att lyssna på någon positiv människa om att världen kan bli bättre – även utan våld. ”Bekämpar man eld med eld sprider sig bara elden, det är bättre att ta till vatten, som ju då är ickevåld, och släcka den istället” sa han. Och det stämmer ju.

Vi avslutade med lite lekar som jag tror man faktiskt skulle kunna leka och förklara det här med ickevåld för barn också – Rajagopal sa att han själv brukar använda även dessa lekar på barn för att förklara för dem hur världen fungerar och hur man ska kämpa emot. Jag tycker det var bra övningar eftersom vi nu funderar på att ta fram olika övningar just för barn i förskoleåldern.

Nåväl. Några mycket, mycket givande dagar. Här är några bilder. Carl har tuggat sönder mitt minneskort så det fick bli att ta med en 2 megapixels 10-kronors kamera istället. Men det funkade ju, det också.

ickevåld1

Vi bodde på Kjärsö gård (tror jag det hette, det var i alla fall ett trevligt ställe med fantastisk mat).

ickevåld2 ickevåld3

Ickevåldsträning i vardagssituationer – här spelar vi ett rollspel för att hantera en påstådd konflikt i en affär.

ickevåld4 ickevåld5

ickevåld6

Rajagopal, en av världens mest erkända ickevåldstränare. Nedan en del av oss, tyvärr inte alla (jag blev inte med vad det verkar, kanske lika bra det).

ickevåld7 ickevåld8 ickevåld9

Har lärt mig en hel del och det är ju jättekul. Det blir att ta hem och fundera igenom hur jag kan använda detta i mina föreläsningar framöver. Sedan ser jag fram emot nästa träff – blir det som Kristna fredsrörelsen vill kommer vi då att vara på plats i Västsahara. Det hoppas vi på.

Barnen har också haft en fantastisk helg i Stockholm med farmor, farfar och pappa. De har ju inte fått träffa pappa på ett tag men de var sååå glada när han mötte oss på perongen. Sedan har de gått på naturhistoriska museet, en höjdare kanske framförallt för Carl som ÄLSKAR dinosaurier, men nu är det over and out, det tar att resa och jag har ju inte varit hemma på flera helger nu. Nu blir det lugnt fram till Parisresan i alla fall. God natt allihop och ha det bra, imorgon blir det att samla krafter för en städ och flyttdag. Tänkte packa i oktober så jag bara kan dra i början av november. Bilen ska in på lagning också. Blääää. Utgifter utgifter…

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s