Det där med att ge uttryck för sin åsikt. Ur ett ickevåldsperspektiv.

001

Delade ett inlägg om det här med SD´s reklam tillsammans med vad en vän hade skrivit om det. Fick svar från en annan vän att SD får så mycket uppmärksamhet och att folk beteer sig som barnrumpor när de river ner affischer eftersom SD inte bryter mot någon lag (hon är inte själv SDare, det vet jag med säkerhet så den diskussionen lämnar jag därhän).

Jag förstår var hon vill komma, men jag håller inte med. Det första inser jag också – SD får mycket uppmärksamhet. Hela tiden. Och lever på det naturligtvis. Men jag kan ändå inte hålla med om att det är JAG som har ansvar över hur andra vuxna människor röstar. Väljer de att rösta på SD för att JAG uttrycker min avsky över vad dessa nazister försöker göra, är de ju inte mer än lovligt korkade. Jag kommer aldrig förstå att man väljer att rösta på ett parti för att andra delar en massa saker som de gör och säger om man inte själv håller med i åsikterna. För min det känns det väldigt bakvänt. Min vän delar en massa korkade saker om moderaterna (jag är själv socialist), inte gör det att jag väljer att rösta blått för att visa hente ne att de ska få en röst till för att det är synd om dem att hon baktalar dem? Eller? Ser inte riktigt den där anledningen till att just när det gäller SD slutar folk tänka själva och röstar för att deras vänner tar markant avstånd från dem…

Det andra tycker jag är helt befängt att en kommentera. Att ta till ickevåldsmetoder för att få ut sina åsikter tycker jag är bra, hela ickevåldskonceptet är en rätt bred teori, kanske svår för någon att begripa som inte satt sig in i det ordentligt. Jag förstår det – samtidigt skulle inte världen se ut som den gör idag om folk inte använt sig av ickevåldsmetoder.

En av de kanske mest kända ickevåldsdaktionerna stod Martin Luther King och hans gelikar för. De började som barnrumpor med att demonstrera varför svarta inte fick rösta vilket var deklarerat i lagen på den tiden, genom att dra ner affischer och helt enkelt sätta sig på ställen som bara var till för vita. Helt enkelt ta plats genom att bete sig som barnrumpor. Var hade vi varit idag tror ni om de inte hade börjat agera så? Kanske hade svarta fortfarande inte fått vistas på vissa barer? Eller fått rösta i USA? Hade apartheidsystemet i Sydafrika försvunnit om det inte började med en ickevåldsaktion liknande den som Martin Luther King kom med (ok, Mandela började sedan använda våld en kort period)? Ship To Gaza? Arabiska våren (som vi dock inte sett var den leder till än, klart är dock att det blivit ett annat styre i många av länderna, något som vi kanske skulle kunna kalla ett första steg till demokrati).

Att uttrycka sitt missnöje mot åsikter genom fredliga tilltaganden kan inte vara fel, ens när det handlar om att stå emot ickedemokratiska åsikter i ett demokratiskt land. Många förutsätter att demokrati handlar enbart åsiktsfrihet och rätten att uttrycka den, inget hade dock kunnat vara mer fel. Demokrati handlar ytterst om alla människors lika värde, åsikter som motsäger detta, till exempel Sverigedemokraternas åsikter att vi inte är lika värda, hör inte hemma i en demokrati och självklart måste det vara okej att bekämpa de som helt uppenbart inte är måna om demokratins mest relevanta sak – människors lika värde. Åsiktsfrihet innebär dessutom inte rätten att uttrycka sin åsikt hur som helst – man får fortfarande inte kränka en annan människa. Vad som är kränkande bestämmer mottagaren, inte Du som säger det. Säger jag att du är tjock till exempel är det inte upp till mig att bestämma om du blir kränkt av det, det är ju upp till dina egna känslor (själv skulle jag bli ledsen, trots att sanningen är att jag är ganska tjock). Samma med neger, viting, afroman eller vad fasiken det nu kan vara. Varför använda sådana ord bara för att liksom när det finns bättre ord att använda?

Jag är inte riktigt sams med dessa lugna svenskar som bara flyter med och inte vågar ge uttryck för sin åsikt. För mig handlar inte det här om rätt eller fel åsikter, det handlar om att dessa åsikter inte hör hemma om man vill ha en demokrati eftersom en demokrati just bygger på att alla människor är lika värde. Du får gärna ha åsikterna – men kom då inte och säg att du är för en demokrati. Det går liksom inte att sammanföra. Antingen lever man i en demokrati med allas rätt till lika värde, eller så gör man det inte.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s