Skäms för att vara svensk…

Båtar med människor som flyr för sina liv blir nedskjutna på Medelhavet, Ungern försöker bygga murar för att hålla människor ute, I Frankrike har engelska soldater fått mandat för att hindra flyktingar ta sig över till England. I Sverige godkäns reklam med tydlig hets mot folkgrupp och det bevisar att vi inte är det goda land vi gärna vill se oss vara.

Hur kan vi som europeer och svenskar tycka att det här är rätt? Ungern, som själva inte tar om hand sina invånare, invånare som kommer till Sverige bland annat? England, som definitivt har en stor del i att världen ser ut som den gör med sin kolonialism långt in på 1900-talet, och Sverige, som ledde statistiken för 100 år sedan över landet som själva hade mest flyktingar (eller har vi glömt det, hur många av oss som utvandrade till USA för att söka ett bättre liv?).

Jag blir bara ledsen av allt det här – å ena sidan pratar vi om att vi behöver arbetskraftinvandring. Jag intervjuade en man från mellanöstern i förra veckan till tidningen jag bedriver med några vänner från skolan om densamma. Han har flyttat till Sverige för att utvecklas i sitt jobb. Han är professionell dataingenjör, faktum är att googlar man hans namn, finns han nämnd i flertalet artiklar i datatidningar som expert över hela värden. I Sverige kommer han inte ens till en intervju, med största trolighet öppnar man inte ens hans ansökan på grund av namnet som är långt och jobbigt att läsa. För att kunna stanna i Sverige har han nu sökt hundratals andra jobb – städjobb. Vårdjobb. Andra jobb. Men, ingenting. Det är bara skitsnack att vi vill ha hit arbetskraftinvandring, trots att statsvetarna säger att det faktiskt behövs. De som kommer och faktiskt har akademisk examen, och någon enskild av dessa lyckobringare faktiskt får jobb, då heter det att de tar  våra jobb. Om de inte jobbar, och går på bidrag, då tar de våra pengar. Trots att bidragspengar inte är så mycket att orda om och det är pengar som troligen stannar i Sverige och alltså används i den svenska statskassan igen och igen och igen (och om de som nu får så otroligt mycket bidrag mot förmodan har råd att skicka hem pengar till sin familj, borde det vara en ickefråga, ”hjälp dem på plats” är det som brukar skanderas, skulle nu människor skicka hem pengar kan ni ju vara säker på att det är de enda pengar ni verkligen vet var de hamnar, men då är ju inte det heller bra tydligen).

Jag tänker på killen som fyllt 18 och som håller sig gömd för polisen då han har fått ett nej från migrationsverket. Han finns i Stockholm, från Afganistan och jag intervjuade honom för samma tidning och fick höra hela hans story. Han är en av dessa som kom över Ungern till Sverige för två år sedan. Han har lärt sig svenska, har haft ett jobb fram till sitt nej. En bra kille som skulle kunna bidra ordentligt med skatt till det svenska samhället. Han berättade att hans bror blev skjuten till döds av talibaner på öppen gata. Brottet – han hade ett par solglasögon som han fått av en amerikansk soldat.  Det blev han alltså dödad för. Och hans bror valde att fly undan förtrycket. Konstigt? Nej inte alls.

Jag tänker på den kille som varit barnsoldat i Mali som jag träffade i södra Europa. När jag träffade honom var han precis utsläppt ur detentionfängelset. Han var då 15 år, skulle fylla 16 om ett par månader. Han hade klarat livet i behåll över Medelhavet, han hade klarat den omtalade Lampedusaolyckan – han hade flytt på grund av att han ville gå i skola men blivit tagen av militär och fått vapen i hand – ett troligen svenskt handvapen av de bilder att döma som han visade upp.

Allt hänger liksom ihop. Hur kan vi tro att vårat beteende inte ska få konsekvenser i framtiden? Hur kan England tro att deras kolonialism inte kunde få dessa konsekvenser? Hur kan Sverige tro att svensk vapenhandel inte gör att människor måste fly? Att Ungerns nonschalans mot sina egna invånare inte ger konsekvenser i hela Europa?

Det svenska rasbiologiska institutet var länge världsledande i sin forskning om orientalism och rasbiologi under början av 1900-talet, dessvärre var det också många av dessa idéer och nidbilder som gav Hitler hans idéer, och det är dit vi uppenbarligen är på väg igen.

Hur kan vi framförallt blunda för att ett parti, som varit hatat, är på väg att bli accepterat i folkhemmen och är på väg att gå raka vägen mot nazisternas era? Att utrota folk som inte passar in? Skärp er för fan. Vakna.

(Skrev för övrigt även veckans ledarkrönika i MENAtidningen om detta, ni hittar den här).

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s