Säters mentalsjukhus…

Jag missade det studiebesök vi hade där i skolan, så igår drog jag med killarna på boendet dit. Vi borde kanske tänkt till innan, många har ju endel bagage som kanske gör att de är känsliga för liknande saker men det gick i alla fall bra, guiden var mycket duktig att avväga utställningen så att säga så killarna kände sig bekväma. Det blev mycket prat om byggnaderna och kanske inte så mycket om olika behandlingar som kanske närmast i många fall kan liknas vid tortyr. Ett bra besök och jag är glad att jag har varit där nu. Efter museet tog vi en tur runt byggnaderna på områden, bland annat den mytomspunna fasta paviljongen där de allra farligaste av svenska männen satt på den tiden. Det blev också mycket diskussioner om feminism, killarna behövde det och det här är ju det allra bästa med jobbet – att få ta del av hur andra tänker även om de inte tänker alls som oss. Alltid lär man sig nya saker av varandra.

Nu är jag i alla fall ledig – hela två dagar – innan det är dags att återigen bege mig på jobb så idag blir det att handla djurmat i alla fall.

01

Klockan ovan har suttit på sjukhusets huvudentré från 1912 (dålig bild, jag vet, men vill inte lägga ut bilder med killarna på där man ser vilka de är).

002 02

Just nu pågår också en utställning om det rasbiologiska institutet på museet. I min utbildning i mellanösternstudier har vi ju läst en hel del om orientalism och kolonialism och så vidare. Sverige har ju på mycket sätt varit en pådrivande faktor till att det vi idag klassar som rasism finns mycket på grund av det rasbiologiska institutet och den här utställningen ville bland annat visa just hur raserna delades in på den tiden och varför det idag har blivit så viktigt att inte använda till exempel neger som blev ett skällsord just i och med detta.

Mannen på bilden nedan anses under den här perioden, 1920-talet, vara den perfekta mannen. SÅ ska en man se ut, vit, ljushårig, vältränad. Det var från denna bild och detta institut som bland annat Hitler fick sina idéer om hur en människa ska vara. Arisk. Mannen själv nedan, som jag glömt vad han hette, (Carl Åberg?), hatade själv hur han beskrevs då han var mycket vänlig mot andra människor, svart som vit.

01

003 03 004

‘Ovan och nedan. Fasta paviljongen.

04 005

Ett av de gamla husen där kvinnorna har vårdats genom åren. Säters område har som mest haft 1700 patienter med olika psykiatriska besvär. Det hus som idag är boende för ensamkommande var under 70-talet behandlingsavdelning för narkomaner och alkoholmissbrukare. När sjukhuset öppnad 1912 vårdades 850 patienter i området, lika många som bodde i staden vid samma tidpunkt. 

05

Fasta Paviljongen, här vårdades det länge de allra farligaste och sjukaste männen i Sverige, det fanns ingen liknande paviljong för kvinnor. Svartenbrandt, Quick, ledaren av Salaligan… Många har vårdats här. Man får idag inte gå in då huset är förfallet, men myterna är många och det duger oavsett att sitta utanför och berätta spökhistorier en örk kväll i augusti 😉 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s