Cirkus

Det är något visst med hela cirkusatmosfären. Senast jag var på en cirkus var för 25 år sedan. Jag tror jag och ”Maria i backen” var på cirkus Scott någongång när jag var tio år men jag har alltid älskat den cirkusatmosfären. Då var hela cirkuskonceptet mycket större än vad det är idag känns det som. Det är väl kanske så att människor inte är resande på samma sätt idag, vad vet jag. Hur som helst. Idag fick jag möjligheten att gå på kommunals föreställningar på Brazil Jack.

Och vad glad jag är att jag gjorde det! En fantastisk föreställning med fantastiska artister, både två och fyrbenta. Jag vet att det finns de som bojkottar djurcirkusar för de inte hör hemma på cirkus, samtidigt kan dessa människor åka på de stora hästevenemangen som pågår varje år i Sverige. Handen på hjärtat, vad är det som skiljer cirkushästens liv mot hopp eller dressyrhästen som körs runt på yävlingar världen över?

Visst, folk vill se lyckliga djur, någon jämförde med koutsläpp på vårarna, DE har det tydligen bra och är lyckliga djur. De flesta kor står inne sju månader om året utan möjlighet att röra på sig. De flesta av våra svenska kor står fortfarande uppbundna under hela den här tiden. De allra flesta föder kalvar som de tas ifrån direkt för att de ska kunna mjölka till oss. Tacka fan att de blir glada att komma ut på gräs. Gör samma sak med en häst, håll den inne i sju månader utan någon större möjlighet att röra på sig. Så får du säkert se en vild och galen häst när du släpper den på bete, det innebär dock inte att hästen haft det bra innan.

Vi avvek från djurens naturliga beteende i samma veva som vi tämjde dem för olika uppgifter. Jag skulle säga att det finns ingen uppgift som är bättre än någon annan sett ur naturlig djurhållningsperspektivet. Hästar, elefanter, hundar, kossor, whatever… Ställ dem på ett inringat fält och lägg en sadel på dem, mjölka dem eller whatever, och du har tagit bort allt det naturliga för den. Spelar det då någon roll om det handlar om en ridhäst, en elefant, en tävlingshäst, en mjölkko eller en hund?

Nåväl. Jag har svårt för det falska synsättet att bojkotta just cirkusar för att de använder djur när jag själv har haft både hund och häst för egen vinnings skull (jag har fortfarande aldrig träffat en människa som skaffat djur för djurets skull, det är väl klart att man skaffar djur för att man själv vill ha ett eller?). På fredag kommer två nya familjemedlemmar hit om allt går som det ska. De JAG umgås med som har dessa åsikter har själv både kaniner, hästar, åker gärna på tävlingar och de flesta har också gett hästen en uppgift här i livet (trav, hoppning, distanshäst etc). Men cirkusar bojkottar man. Nåväl, det man inte vet något om tar man reda på. Vi var på cirkusen i god tid idag, tre och en halv timme innan första insläpp, så vi hade möjlighet att få gå runt på området. Träffade då hästskötaren som gjorde iordning stallets hästar för kvällen. Han hade just varit ute och skrittat en av dem och berättade att de försöker hinna med det så de får röra på sig lite och se något annat än manegen. Han berättade också att man hade hästarna i hagar varje dag när det fanns möjlighet och att hästarna under vinterhalvåret rids och tränas omvartannat i alla grenar.

Hästarna i sig, alla hingstar, stod helcoola bredvid varandra. Det var också dessa cirkushingstar som i pausen sadlades om efter sitt tio minuters uppträdande och lät barn få rida på dem. Som sagt, jag kan inte döma ut djurhållning på cirkusar, jag tror djur som ska visas upp sig så måste hålla sig i gott skick både fysiskt och psykiskt för att passa för jobbet. Visserligen kan man diskutera om vi ska ha djur och utnyttja djur överhuvudtaget, men det ligger ju på en helt annan nivå i diskussionen egentligen. Sedan tycker jag verkligen man ska lägga fokus vid träningsmetoder och hantering, för självklart ska alla djur hanteras och tränas på ett snällt sätt.

Jag är otroligt nökd med vårt besök i alla fall. Barnen älskade cirkusen. Amanda tyckte mest om den lilla ponnyn, Carl tyckte om clownen som alltid dök upp när man minst anande det. Bra program rent allmänt. Kan rekommendera den.

ciekus13 cirkus1 cirkus2 cirkus3 cirkus4 cirkus5 cirkus6 cirkus7 cirkus8 cirkus9 cirkus10 cirkus11 cirkus12 cirkus14 cirkus15

Båda barnen helt slöa efteråt, många intryck att få gå i lugn och ro inne på området och prata med artisterna, de är väl inte helt vana med besökare som kommer fyra timmar innan (vi hade tänkt spendera en timme eller två på Dalahoppet, men det blev för kallt) och de som hade tid, många jobbade med att ställa iordning tältet vilket vi också fick se, var trevliga.

Hur som helst, när vi kom hem somnade vi alla tre av en halvtimme så barnen är fortfarande uppe, 21.20. Haha, jag får förhoppningsvis sovmorgon imorgon i alla fall. Imorgon ska vi förresten titta på lamor om de släppts i fäborden i Säterdalen. Vi hoppas på det. Tjinga

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s