Vargen är i byn!

Följer en status från Forsa Gård på facebook att de tvekar att släppa ut grisarna på bete på grund av den varghanne som härjar runt deras gård. Denna varg är troligen samma varg som gått runt oss hela vintern. En ganska oskygg sak som jagar på åkrarna mellan berget och vägen.

Jag har full förståelse när man inte vill släppa ut små griskultingar och lamm när det går en varg i närheten (som har varit här länge nog nu, läser man av en vargs signaler skulle jag tippa på att den vandrar vidare inom några veckor) och det är naturligtvis tråkigt. Just Forsa gård sliter ju hårt med sina EKO-grisar och jag har ju tidigare sagt att skulle jag någon gång handla griskött, då blir det från där.

Samtidigt blir jag kluven när jag ser den skräck man försöker sätta i de som gillar sidan. ”Vi bor 500 meter från samhället, ska vi behöva ha viltstängsel för skolan så vargen inte tar barnen också?” är en av deras kommentarer och de får naturligtvis ganska många med sig…

Jag bara undrar, hur kan man gå ut med sådan info? Att man är rädd om sina grisar förstår jag, att man tvekar att släppa ut dem förstår jag också… Men alltså, hallå? Mina barn har varit ensamma på tomten hela våren, trots att varghannen har gått här, både dagtid och kvällstid (jag har, tyvärr, inte fått se den nära men grannen har mött honom, med sin hund, ett flertal gånger). Jag är inte det minsta rädd. Det finns faktiskt inget fall det här århundradet där vargen tagit ett barn (och dessutom – de flesta skolor, har väl, om så är fallet, skolvakter som kan få in barnen om en hotfull varg skulle sikta in sig på barnen vilket jag egentligen är en ickefråga, det lär inte hända).

När jag flyttade hit såg jag fram emot att bo nära naturen och skogen, chansen att få se vilt. Jag tror det är ett måste för att vilja bo i SKOGEN eftersom det här ligger just vid SKOGEN. Det känns lite tråkigt då att människor blir så hysteriska över en ensam vargs framfart att man ifrågasätter om man ska sätta upp viltstängsel vid byns skola… Alltså… Hallå???

Däremot, visst. Jag förstår absolut att man är rädd om sina djur. Men det är då också en skyldighet som djurägare att skydda sina djur på ett eller annat sätt. Som jägare kanske man inte kan jaga med löshund om det finns varg i närheten? Man kanske får försöka lösa betesdjur med viltstängsel? Man kanske till och med får försöka ha kultingarna inne när de är som minst? Det är visserligen tragiskt förstås att det ska vara så för Forsa behandlar sina djur så fint, men att göra det hela till en fråga att man är rädd för barnen i skolan 800 meter bort känns ju ärligt talat mest patetiskt.

Men vargfrågan är ju ofta detsamma som invandrarfrågan. Ibland blir hatet så stort att man inte ser skogen för alla träden. Att man helt enkelt inte kan se verkligheten för att man driver sin åsikt så hårt, ofta av personliga skäl.wolf-547203_640

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s