Ja, för folk flyr sina länder för att det är så jävla KUL!

Läser så jävla mycket skit så det finns inte i kommentarerna på facebook på till exempel röda korset, rädda barnen och flera andra artiklar som behandlar avsaknaden av mänskliga rättigheter vilket det är tal om när man inte inser att alla människor har samma människovärde.  

”Vi ska se till att göra något åt deras hemländer istället” är ett vanligt argument. WTF?! är mitt svar. Vet ni vad, om ni tror er kunna lösa kriget i Syrien, eller gå emellan de starka grupper som finns i Libyen, eller lösa en 70 årig konflikt i Palestina – be my guest. Ingen skulle bli gladare än jag om ni lyckas. Och inte bara det – lyckas ni och kommer ut ur landet med livet i behåll får ni med all säkerhet även nobells fredspris och blir ekonomiskt oberoende. Just Shoot, vad fan väntar ni på??? Tills ni fått fingret ur röven och löser konflikterna så bör vi inse att de människor som har råd faktiskt bör sättas i säkerhet, gärna de som inte har råd också men det ger väl er sådan ångest att ni kommer att dö på kuppen, och ni är självklart lika mycket värda som de som flyr så naturligtvis kan vi inte hjälpa alla.

”Det är bara män som flyr, var är kvinnorna?” Dessa stackars muslimska män (för visst är det dessa muslimska män som får ut för det här, som får ut för just att deras kvinnosyn skulle vara så mycket sämre än svenska vita, kränkta män?). Faktum är att det inte spelar någon roll hur de gör. Lämnar de familjen hemma på den farliga resan mot trygghet, får de skit. Tar de med dem och familjen drunknar för den inte är simkunnig, får de också skit av alla rassenassar. Jag har träffat båda typerna. Jag har träffat familjerna som överlevde båtfärden. Jag har träffat familjer där mannen drunknat. Familjer där kvinna och, eller barn dött, ensamma män och faktiskt också ensamma kvinnor som flytt på dessa båtfärder. Anledningen till att ensamma män flyr först är kanske framförallt för att familjen INTE VILL lämna hemlandet men måste göra det, kanske på grund av fattigdom. Man skickar då mannen eller äldsta sonen. Inget konstigt med det, även i Sverige finns det familjer där någon av föräldrarna får jobb på annan ort för att det inte går att jobba hemma. Vi har tur att vi inte lever i en riktig fattigdom och att arbetslösheten faktiskt inte är så hög här. Jävligt tur. Inse det. Nästa anledning till att män flyr ensamma är att familjen vill lämna hemlandet på grund av till exempel konflikt – men att man är väl medveten om att resan är en stor fara. Man skickar då mannen för att lösa flykt och flytt själv först medans familjen är kvar där man flyr från. Inte heller det särskilt konstigt.

Alla flyktingar från Somalia vill bara åt det svenska systemet.”  Gahhh…. Ja för det är ju SÅ JÄVLA ROLIGT att behöva fly från sitt land. Eller hur? Somalia är fruktasvärt fattigt, hög arbetslöshet och dessutom präglas det sedan många, många år av inbördeskrig vilket har delat upp landet totalt och gör det otroligt farligt att vistas där. Frågor på det?

”Vi borde göra något i Libyen istället så de inte sätter sig i båtarna.” Lycka till säger jag. Faktum är att många flydde från Afrika men även till Libyen under Gaddaffis tid och blev kvar där för då fanns det en möjlighet att skapa ett liv där för både afrikaner och övriga från MENA regionen. Idag är Libyen raserat, folk flyr från Libyen. De flesta kommer inte till Libyen idag då det är ett mycket farligt land att beträda, de flesta finns redan inom gränserna i landet, har skaffat sig ett liv men är tvungna att fly en andra gång. Det ni tror är millis där är i själva verket kopplat till terroristgrupper och enligt både EU, FN och USA får man inte förhandla eller samarbeta med dessa (se bara på Gaza där ingen av västvärldens länder kan samarbeta med Hamas på grund av att lagar och regler styr vad man får säga och göra till en terrororganisation). Idag i Libyen är det dels inbördeskrig mellan ett flertal olika tribes och dessutom finns det ett flertal terrorgrupper på plats. Alsharia, al quaida och Daesh (IS) är tre av de grupper som idag försöker ta över Libyen. Och ni tycker vi ska skicka in människor från EU för att prata om ett sammarbete för att flyktingarna inte ska sätta sig i båtarna? Måste vara otroligt klyftiga, korkade eller kanske opålästa människor som tycker det.

”Förbjud det organiserade tiggeriet”  Ja just det. Var ska vi dra gränsen? Är det tiggeri när mina barn är påskkärringar? Är det tiggeri när de säljer bingolotter? Samtidigt som moderaterna går ut med detta förslag står det klart och tydligt på deras hemsidor att de tycker att man ska ge dem en gåva… Hahaha. Dubbelmoralens ansikte har visat sig än en gång i Sverige. Vet ni?  Varför blir ni så fruktansvärt provoserad av tiggeriet? Jag kan förstå att man inte vill skänka pengar, som ensamstående har jag svårt med det själv, jag har inte råd helt enkelt. Vad jag inte förstår är hur det kan vara så svårt att vända bort ansiktet och ignorera om man nu känner för det? Varför har man ett sådant behov av att platta ner andra som faktiskt har det sämre? Och hur ska man vara säker på, om tiggeriet nu ska förbjudas, att det är organiserat och inte bara tiggare som faktiskt delar på ”vinsten” och väljer att bo på samma ställe (inte ett dugg konstigt, alla svenskar på Malta bor i Sliema och St Julians, alla på solkusten har sina svenska kvarter och så vidare)? Vem är du att döma det liksom??? Tragiskt att människor är så trångsynta och inte bara kan rycka på axlarna.

Men jag förstår hur det är – det är inte lätt att behöva se att det finns dem som har det sämre i världen. Och istället för att se tiggare, båtflyktingar som drunknar, barn på TV som dör i svält i Somalia eller något annat hemskt så är det lättare att komma med urblåsta idéer som ”Vi hjälper dem på plats och löser konflikterna de flyr från”. ”Vi ser till att de inte kan komma i båtarna genom att åka till Libyen” eller ”Vi förbjuder tiggeriet så slipper vi se det”.

Ja. Dessa idéer lär definitivt lösa både världsekonomi och världssvält. Go for it. Under tiden hoppas jag vi fortsätter hjälpa de som behöver det enligt de konventioner om de mänskliga rättigheterna som vi både har skrivit på och de flesta i västvärlden anser ska gälla – i alla länder och för alla människor.

En bra start om vi vill att andra länder som inte kommit lika långt i arbetet ska använda dessa är ju faktiskt att vi börjar följa dem själva, eller hur?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s