BDS, feminism, genus och sådana grejer.

Idag har vi diskuterat en hel del Bds och genus, faktiskt tror jag en av de mest givande kursträffarna hittills (och det är självklart kul, jag menar, att skolan kanske har lyssnat lite i alla fall). Hur som helst, BDS handlar framförallt om hur Sverige importerar varor från till exempel Israel som är gjorda på palestinskt område och då framförallt från bosättningarna. Eu har gått ut med rekommendationen att man inte ska importera dessa varor men det görs ändå och det är ju bara en rekommendation. Dagen avslutade med just en fältstudie där vi kontrollerade varor och vilka det handlade om och fick ihop ett tiotal olika varor som härstammade från Israel.

Visste ni till exempel att Soda Stream – ja, den man gör läsk med – hade sin fabrik där det finns bosättningar? Sedan insåg de att det inte såg så bra ut i marknadsföringen, utan satte istället fabriken – på palestinskt område fortfarande – typ ute i öknen. Bättre, tyckte de. Bättre tyckte säkert den del av befolkningen som i övrigt är pålästa om bosättningar. Bara det – de satte fabriken på ett område där en massa nomader bor. Och gjorde dessa hemlösa.

Det är svårt det där, för jag tror egentligen att ska man bojkotta ett land, det finns ju fler länder som jag är tveksam till om jag egentligen vill köpa saker från på grund av deras politik, så tror jag att det måste göras med hjälp av regeringar och andra instanser så som EU. Som konsument har man nog väldigt lite att säga till om så och personligen tror jag inte att jag egentligen köper några produkter från just Israel. Sedan som sagt, det finns en hel del som man ju faktiskt kan fundera på om det är rätt eller fel att handla från, det är långt ifrån Israel som känns oetiskt i den frågan även om det också är så att man måste ta ställning..

Hur som helst, en mycket intressant dag där det också diskuterades mycket genus och modeller för detta tillsammans med organisationen kristna freds och en genusvetare. Nu blir det sömn och imorgon kör vi vidare för hemfärd. Harebra.

0000

Ute på fältstudie (ovan) och lektion på Coop (nedan).

U0001

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s