Det börjar att bli dags att summera en fantastisk resa…

…Nåja, det är några dagar kvar, på måndag åker vi hem. Jag ett par möten inbokade imorgon med journalister och förhoppningsvis med UN´s mediaunit. Men jag tänkte inte mata er med så mycket mer dåligt, jag tror de flesta inser att det inte är bra här för palestinierna. Men annars har jag fått ett nytt favoritresemål som definitivt kommer att besökas igen. Och igen. Och igen. Palestina har så oerhört mycket mer än soldater, förtryck, bosättare och det negativa att erbjuda. Förtrycket kan man nog bara egentligen se om man är här i studiesyfte och får kontakt med dessa organisationer, och det borde alla göra. Men jag förstår att alla inte kan släppa allt de har för flera veckor och åka iväg och då duger en resa till Palestina gott. 

11043422_1565000653789372_4404008699342041566_o

Minus med resan;

Alla Taxiresor – Det är inte dyrt att åka taxi här. Men Du behöver pruta. Det brukar börja på 50 procent mer än man ska betala. I alla fall när jag åkt. GPSen har inte kommit hit än, inte till Israel heller. Var därför noga med att taxichauffören vet var han (för det är alltid en han) ska och för guds skull – använd bilbälte!

Prutning – Är det något jag hatar är det att pruta. Jag är skitdålig på det. Oftast är det redan billiga grejer och då känner man sig korkad om man prutar, de är ju ändå fattigare än vi. Men – pruta. Här om dagen ville en försäljare sälja byxor till mig, jag var inte intresserad. Hade jag varit det hade jag säkert betalat de 150 schekel han började på, när jag gick därifrån hade han själv prutat ner till 20. (lite drygt 40 spänn). Det är på den nivån det ligger. Speciellt i Jerusalems gamla stad.

Alla försäljare – Welcome welcome. Come in to my shop. Just look. Som svensk blir man lite besvärad av alla försäljare som drar med en in i shopparna och sedan försöker sälja, det fungerar inte att stanna och titta på något som man som svensk gärna vill – utan att ha en försäljare över sig. Det funkar inte här. Det får man ta. Men det tog ett tag innan jag lärde mig att bara nicka och le och gå vidare.

Upp och ner – Att gå runt här kräver sin man eller kvinna. Det är branta backar upp och branta backar ner. Både Jerusalem och Betlemhem är bygda på kullar och det hörs även på alla de namn som finns i de olika statsdelarna. Mount Sion. Olivberget. Med flera. 

Positivt;

Atmosfären – Det är något visst med atmosfären i arabländer. Det är något visst att vakna till böneutropen och att kunna strosa på trånga marknader som säljer ALLT väldigt BILLIGT. Det är definitivt något visst att strosa runt där alla viktiga personer i bibeln har gått (om man nu tror på sådant). Det går faktiskt inte att beskriva utan måste upplevas på plats.

Det vackra – Man kommer inte ifrån att Palestina är ett otroligt vackert land, kanske det vackraste jag varit i. Jag skulle gärna åka tillbaka och vandra, men det får bli i nästa liv.

Maten – Okej. Som student blir det mest Falafel. MEN, sätter man sig på ett lite finare hak kan man även hitta en fantastisk matkultur. Och fantastisk frukt. Just saying. Öl är lite svårare att få tag på, men i Gamla stan finns det också väldigt bra ölställen där man kan sitta och titta på folk. Älskar det. 

Övrigt

Att köpa – Svenska staten och EU har rekommenderat att inte köpa varor som är tillverkade i bosättningarna (på grund av att det strider mot internationell lag). Är man i Israel eller palestina kan det vara svårt att veta vilka varor det gäller, men jag skulle ändå rekommendera att till exempel inte köpa med Israeliskt vin hem till släkten eftersom druvorna mer eller mindre alltid är från bosättningar. Det finns också en app som heter Bojkott som tar upp vad man kan och inte kan köpa. Om man nu vill följa rekommendationen inom internationell lag.

Det mina vänner köpt med sig är palestinaschalar, brodyr från olika kvinnokooperativ, smycken, askar, tvålar och olivolja från fairtrades center. Själv har jag bara satsat på kläder 😉

Att göra – Vi ska till Döda Havet på lördag, men de säger att det är överskattat. Och om Du åker dit så se till att INTE raka dig innan, det kommer bränna gott har vi hört. Så här sitter vi alla med buskar på benen och under armhålorna och hoppas att det ändå ska vara värt att åka dit.

Jag skulle också rekommendera alla att åka och rida på Holy lands equestrian center. Det var det bästa jag har gjort på resan i alla fall. Tent of Nations kan absolut vara värt ett besök, om man vill sova i grottor. Hela Jerusalem och självklart även förintelsemuseet, som är gratis. Faktum är att de flesta museeum här verkar vara gratis.

Språk – Palestina är det arabland i världen där flest, både kvinnor och män, är högutbildade. Man klarar sig väldigt bra med engelska om man inte åker in i de riktigt små byarna. Jag har inte upplevt att språket är några problem alls här. Trots det kan det vara bra att lära sig några enkla turistfraser på arabiska om man ska åka hit.

Är det osäkert att resa i Palestina och Israel? Nej skulle jag säga. Självklart kan man hamna på fel ställe vid fel tillfälle. Men jag känner mig som västerlänning tryggare här än jag gör på Malta, där jag blev rånad tre gånger under vår period (och då räknas ändå Malta som ett tryggt land). Människorna här, palestinierna, är otroligt vänliga och förutom taxichaufförer har jag inte träffat någon oärlig människa. Här om dagen glömde jag kamerna i ett flyktingläger på en offentlig toalett – kom på det en timme senare och då hade de tagit rätt på den till exempel. Jag skulle inte tveka att ta med barnen hit även om jag inte skulle åka till Hebron med dem, men det beror mest på vad de kan få se, inte hur det är.

Den största faran är nog på fredagar skulle jag säga, då det finns risk att hamna mellan ungdomar som kastar sten och militär som skjuter tårgas. Jag skulle dock säga att är man uppmärksam på vad som händer och ser hur andra människor beteer sig är det ingen stor risk att man är måltavla.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s