Igår besannades många fördomar.

De senaste dagarna har varit otroligt givande med många möten och många intressanta föreläsningar.

Igår var vi på Diakonias kontor först där vi träffade deras juridiska rådgivare Neill som är advokat inom internationell rätt. Neill hade mycket att säga och hela föreläsningen föranledde till en diskussion om situationen. Även det här är en sådan diskussion som kanske inte vi ska ha som redan är i landet, utan återigen de som sitter i sin bubbla och inte förstår bättre liksom. Men Neill, och även platschefen för Diakonia sa att det sakta är på väg att ändras, att Israel sakta blir mer och mer isolerat och att västvärlden håller på att ändra sitt ståndtagande.

Det är lite vad vi har hört också om man pratar på stan med människor här – många anser väl att det är helt okej att Netanyaho blev omvald förra veckan eftersom han börjar att bråka med varenda regering i hela väst, nu har ju till och med Obama börjat vända honom ryggen och det verkas som att USA kan vara på väg att ompröva sin relation med Israel genom att lägga ner sin vetoröst för att Palestina ska bli accepterad som stat i UN. Blir dem det – kan Israel utan problem dömas för mängder av krigsbrott.

Jag tycker det är otroligt intressant med internationell rätt och sitter man och diskuterar detta kan man inte göra det här utan att diskutera även Sharia och sådana grejer som gäller i Palestina – men inte i Israel. Neill är dock väldigt tydlig med att man inte ska döma andra länder utifrån sin egen referens och att det inte har något att göra med de reella krigsbrott som pågår mellan två stater, i det här fallet bara från en stat.

Efter det här mötet känner jag väl att man börjar få alla synvinklar på konflikten, det är så bra att ha fått möta folk med år av internationell erfarenhet som verkligen har kunnandet när det kommer till konflikter. Även Neill anser att man aldrig kan sitta utanför Palestina och döma, man måste komma hit och se, inte bara som turist i Telaviv eller Native square eller Jerusalem – för att förstå måste man prata med folk, stå i en checkpoint, åka till bosättningarna. Neill sa också att han skulle tippa på att de flesta som öppnar ögonen och gör det, faktiskt ändrar ståndpunkt.

Efter besöket på Diakonia blev det att kasta i sig en snabb hamburgare på vårt favorithak Café Jerusalem och sedan gå till Bilda där vi träffade en israelisk tjej (det var det där med namnet igen) som berättade för oss hur det fungerar med värnplikt, skolsystem.

”Vi är så vana med vapen och soldater som patrullerar i staden. Har man sett vapen sedan innan man började gå märker man dem inte, man märker inte ens att den lediga soldaten tar med sig sin k-pist in på krogen efter ett långt arbetspass på väg hem. För oss är det helt normalt.” Sa hon bland annat.

Sedan bekräftade hon mer eller mindre det jag själv trott – israeler blir hjärtvättade. Redan som unga lär man sig räkna med bilder på vapen, i kindergarden jobbar uniformerade värnpliktssoldater. För att få medborgarskap måste familjen vara beredda på att gå värnplikt och så vidare. När ungdomarna är 15 år får man för första gången besöka en militäranläggning och lära sig skjuta och hålla i vapen bland annat.

Samtidigt visar också objektiva undersökningar en hel annan verklighet – ungdomar som vägrar värnplikt, antingen på grund av att de tycker ockupationen är fel eller för att de helt enkelt inte har råd, en soldat får 500 schekel i månaden, det är lite drygt en tusenlapp. Är man inte från en välbärgad familj, så kan man inte göra värnplikt. Vägrar man blir det, beroende på omständigheterna, fängelse eller mentalsjukhus, för alla borde ju vilja göra värnplikt och serva sitt land, eller hur?

Om man tittar på den kvinnliga sidan, Israel är stolta och skryter mycket om att de är det enda landet i världen där även kvinnorna gör en lång värnplikt. De har dock mycket problem med den då 80% av alla kvinnor har blivit sexuellt trakasserade och över 30% har behövt ligga med sin officer eller någon annan som står högre i graderna. Det är inget konstigt,militärmakten har alltid varit en manlig struktur, men jag kan konstatera att det kanske inte är något man ska skryta om i alla fall. Tjejen som genomförde den här föreläsningen är en av de som vägrat värnplikt, oklart av vilket skäl, en vän till en av våra handledare för att vi skulle få den israeliska sidan av det hela. Jag vet inte om mina åsikter blev så mycket positivare, jag förstår att många soldater som blivit itutade sedan barnsben att araberna hatar dem, jag förstår att de kanske är rädda i checkpoints etcetera och återigen, ett land måste få skydda sig. MEN därifrån till att springa in i hus mitt i nätterna och förstöra grejer och peka vapen mot familjen som bor där, skjuta tårgas på små barn, till och med döda människor på fel sida gränsen, där tycker jag det är milsvid skillnad.

Hur som helst, en lyckad dag och jag känner att jag har fått mycket hjälp i fortsatta studier.

sanna

Nu ska jag försöka hänga med lite journalister och dessutom försöka få tag i UNs Coordinator for peace in the middle east för att få in ett examensarbete där. Spännande. 

En kommentar

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s