The Carter Center – förmedlar politiken…

God morgon. Helgen har tillbringats i olika UNRWA  läger. Jag tänkte beskriva de erfarenheterna i ett eget inlägg något senare – igår avslutade vi dock kvällen med att lyssna till Nathan (namnet är för en gångs skull rätt, men efternamnet finns inte i huvudet). Nathan jobbar i en organisation som heter The Carter Center. Organisationen tillhör NGO men blir ofta utskickade av amerikanska staten när de inte själva kan medverka för att till exempel objektivt observera val i länder där det är struliga förhållanden. Just här är de en länk mellan väst – som inte vill prata med terroriststämplade regeringar på grund av sin diplomati – och Hamas. Nathan, som är chefen för centret här, har direktkontakt med Hamas och är också den som är med och framförhandlar till exempel vapenvila vid senaste kriget 2014.

Föreläsningen handlade om situationen i Gaza nu och jag tycker att alla som är det minsta intresserade av mellanösterns politik borde ha haft förmånen att lyssna på The Carter Center. Nathan brann verkligen för sitt jobb och var otrolig kunnig.

”Vi ser att det, som det ser ut just nu, blir ett nytt krig. Det är bara en tickande bomb och Israel måste förstå att de inte kan fortsätta att kontrollera Gaza som de gör. Tyvärr förstår de inte det, de tror att de genom att hindra Gaza att importera och exportera saker också hindrar dem att bygga upp tunnlar igen. Bara det att vilket land, vilken befolkning skulle INTE bli desperata av att ha den kontrollen över sig som Gaza har?” sa han bland annat.

I Gaza idag råder miserabla förhållanden. Palestinas regering på västbanken hatar Hamas och skiter fullständigt i Gaza, vilket även det har fått stor kritik som jag förstod det av  The Carter Center. I förhandlingar vill man gärna ha med Abbas att han, som är den folkvalda presidenten, även tar sitt ansvar och besöker Gaza men det har ännu inte hänt.

Man förhandlar även med Israel att släppa export och import så Gaza kan bli återuppbyggt igen, men Israel vägrar. För att bygga upp Gaza krävs att 25 miljoner ton cement kommer in i området men Israel, som kontrollerar alla gränser utan den till Egypten som också är stängd, vägrar. Sedan kriget 2014 har enbart 700.000 ton cement kommit in, det kommer att ta omkring 100 år att bygga upp Gaza igen med den takten, idag krävs det att 100.000 hus återuppbyggs efter de två senaste krigen.

Ekonomin och vatten är den största bristvaran i Gaza, 50% är arbetslösa, de flesta kommer inte in i Israel, barnen får ingen utbildning där nere eftersom Israel har bombat sönder deras UNRWA skolor.

”Israel är ganska bra på att skryta att de aldrig missar ett mål, i kriget i Gaza missade de sina mål och bombade UN skolor och civila mål på flera ställen där man skyllde på missar. Det är knappast troligt att en militärmakt som Israel, som har alla koordinater till dessa mål, skulle missa så pass mycket och så pass ordentligt, en miss kanske, men inte 10.”

”Dricksvattnet beräknas att ta slut inom två år, det är ett verkligt problem för Gaza att det inte finns vatten. Det var planerat att byggas ett vattendestilleri men för att bygga det krävs cement – som Israel kontrollerar importen av – och el, som Israel också kontrollerar genom att ha den avstängd 18 timmar om dygnet.”

Vidare berättade Nathan även hur det går till med förhandlingar, att man förhandlar både med Hamaz och med Israel men även med Palestina. Det var en otrolig intressant föreläsning och jag frågade honom om han trodde att det kunde bli fred om Israel slutar kontrollera gränserna och importen och exporten, jag tänker själv att efter år av förtryck måste det finnas ganska många frustrerade människor i området. Han tvekade inte när han svarade.

”Om Israel skulle släppa allt fritt idag skulle det kanske komma ett visst hämndbegär från enskilda personer. Man får ge och ta, och det gäller båda sidor. Men absolut. Om man ser en tvåstatslösning som det bästa alternativet enligt det om UN förespråkade 1948 – om Israel slutar att kontrollera gränserna så man kan importera och exportera varor utan problem och om man kan hitta ett sätt att ha en fri passage till Västbanken så Palestina blir ett och samma land, DÅ tror jag absolut det blir fred. De flesta människor är som oss, de vill bara leva ett lugnt liv, jobba, inte svälta och må bra helt enkelt.”

Vi var väldigt nöjda med den här föreläsningen, att ha högsta kontakten för medling inom den längsta konflikten i mellanöstern på plats för en välkänd organisation som opartiskt tar del av politiken och förhandlar var guld värt och jag tror vi alla har fått värdefulla insikter i hur förhandlingspolitiken fungerar och det verkliga läget i mellanöstern.

Det som slår mig är att hittills har vi träffat olika UN-kontor – fredsorganisationer – politiska organisationer – människorättsorganisationer med mera, både Israeliska och palestinska, kristna, judiska och muslimska. ALLA anser att Israels politik strider mot internationell och humanitär rätt. Ingen försvarar Israel. Lever man här, jobbar man med organisationerna, ser man det våld som används, så KAN man inte vara med Israel helt enkelt.

Jag tror ingen anser att det är rätt att extremister spränger sig själv i luften. Men det är trots allt bara individuella handlingar och de flesta palestinier är faktiskt ödmjuka, gästvänliga och otroligt trevliga och inget kan rättfärdiga det förtryck och våld som Israel använder sig av systematiskt – varje dag. Say no more.

cartwright

Vår lilla grupp med föreläsningen av The Carter Center. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s