I väntan på att få komma igenom…

Jag sa att jag skulle återkomma till checkpointen och hur dessa fungerar. Vi bor väldigt nära en stor checkpoint i Bethlehem, den största, kallad Checkpoint300. Det går att googla fram betydligt bättre information och bilder än vad jag kan ge här för det formligen kryllar av soldater och fotografering är väl visserligen inte förbjuden men kan vara en känslig sak eftersom det är militärt område.

I alla fall. Igår hade vi ”förmånen” att följa den svenska följeslagaren i Bethlehem, Minna, på hennes jobb för att se vad hon gjorde. Vill ni läsa mer om följeslagarprogrammet tycker jag att ni ska följa länken här. Kort sagt kan man säga att equimeniska följeslagarprogrammet handlar om att se till så att allt går lugnt till och att lagar följs, människor inte behandlas mer illa än vad de gör och sådana grejer. Man observerar men kan inte gå in och göra något, utan istället håller man kontakt med till exempel FN dit man skickar rapporter på vad som händer. Det man också jobbar mycket med är att gå igenom olika checkpoints med barn och jordbrukare som till exempel har sin mark på andra sidan. Bra naturligtvis men det räcker inte.

Minna, som är den svenska följeslagaren som är utsänd just nu, berättar att framförallt på söndagar när alla ska börja arbetsveckan och på fredagar när alla vill in till klippmoskén och be, passerar runt 7000 människor genom Checkpoint 300 på morgonen mellan 04 när den öppnar och 10.00 när värsta rusningen är över. Hon berättar också att det ofta kan ta ett par timmar innan man är igenom, ofta är inte alla grindar öppna. I mitten av checkpointen finns det toaletter, dessa har dock, av säkerhetsskäl, aldrig varit öppna. Man måste ha tillstånd för att gå igenom checkpointen och det finns 110 olika avstånd att söka, det är oftast arbetsgivarna som står för dessa och ibland kan de bara dra in tillstånden, då förlorar människor både tillstånd och jobb på samma dag. Det finns också en svart lista och det krävs inte mycket för att hamna på den, det räcker med att någon kusin blir arresterad för att hela släkten – för alltid – hamnar på den och alltså inte kommer in i Israel.

Israel är ju en stat. Mina reflektioner är att alla länder måste ha rätt att skydda sig, såklart även Israel och det finns ju ett reellt hot mot denna stat, så är det ju av olika anledningar. Det som blir fel här är ju att de borde skydda sig på sin sida – inte som det är nu att 85% av muren är byggd på palestinsk mark. Palestina är också en stat. Sedan får folk säga vad de vill. Palestina har alltså ingen gränspassage – utan Israel kontrollerar även dem. Där brister det. Checkpoint 300 ligger till exempel 300 meter från Gröna linjen, vilket är den linje som från början skulle vara gränslinje mellan just Israel och Palestina och de flesta fortfarande anser bör vara gränsen. Sedan kan det aldrig vara rätt att ha den typen av övervakning som sker. Igår var det, trots rusning, väldigt lugnt och det gick väldigt smidigt, men förra veckan bröt en arm armen. Det talas också om svårtigheter med till exempel sjuktransporter etcetera.

checkpoint2Svenska Minna och hennes norska vän berättar om hur det är att vara följeslagare och observatör. Idag var de fyra observatörer på plats för att se att allt går rätt till och de räknar dessutom hur många som går igenom. Sedan skriver de rapporter som de vidarebefodrar till UN. 

checkpoint1Så här ser det ut ibland, och ibland ännu värre. Här ser man inte hur lång gången är men man börjar gå genom en lång gång. Så här ser det ut när det är tomt;

chckpoint5Därefter kommer man till första kontrollen. De två bilderna nedan visar kontrollen från ovanstående gång och sedan när man kommer ut från den första kontrollen.

checkpoint5

checkpoint3Efter det har jag inte velat ta kort då området är otroligt övervakat. Det som händer efter den första gången och kontrollen är att man kommer ut på ingenmansland som det kallas. Det är en stor parkering, men Minna sa att de aldrig sett någon bil där (inte jag heller). Man går genom parkeringen och in i en likadan gång, där finns toaletterna som aldrig är öppna av säkerhetsskäl. Sedan kommer man till ytterligare ett ställe där man får ta av sig allt, ibland till och med kläderna, och skannas igenom. Väskor och allt, ibland kläder, ska läggas på ett rullband liknande det som finns på flygplatsen och ibland får man gå två gånger genom skannern.

Efter skannern kommer papperen. Man måste visa papper för militären och fingeravtryck. Ibland är papperen indragna som jag skrev, då kan man alltså ha stått i kön flera timmar, många börjar köa vid 02-04 på morgonen, och sedan få vända hem, ibland utan synbar anledning.

Ett fruktansvärt kränkande sätt att behandla andra människor på. Nedan checkpointen som den ser ut från andra sidan.

checkpoint4

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s