I mars är det för kallt att sova i grotta.

Igår for vi till Tent Of Nations, en farm söder om Betlehem. Att åka taxi här på västbanken och Israel är alltid ett äventyr. Har man tur kommer man dit man ska men man kan lika gärna hamna någon helt annanstans. Det gjorde vi igår så efter mycket om och men blev vi avsläppta efter motorvägen och fick gå sista biten.

Nåväl. Tent of Nation blev ett verkligt andningshål, efter det vi har sett av förtryck från Israel med soldater som skjuter tårgas mot små barn inte äldre än Carl och Amanda, palestinier som blir nekade sin rätt att gå till jobbet, som lever under miserabla förhållanden och palestinier som blir av med sin mark, sin egendom, allt de kämpat för och byggt upp, kändes det skönt att bara vara ett tag.

Runt om Tent Of Nation finns alla bosättningar, militären vill åt även den här farmen och man är ständigt i fejd med den israeliska regeringen men än så länge kan inte israel göra någonting för att få tag i marken då familjen som driver den har ägt farmen sedan ottomanska riket och fortfarande har origionaldokumenten kvar. Israel har därför ingen rätt att ta över denna del – men de försöker. Just nu är sonen i familjen i Tyskland då den israeliska domstolen har ”råkat” tappa bort dokumenten och familjen har två veckor på sig att sända dem en gång till.

En annan anledning som gör att man kan behålla marken är också att Tent of Nations tar emot så mycket människor från hela världen, både grupper som oss som vill har en fristad, hjälpa till lite och äta gott, och volontärer som stannar på längre tid. Det märks väldigt väl här att man som västerlänning blir lite förd bakom ljuset, jag tror att Israel blir lite lugnare när de inser att västvärlden ser på.

Hur som helst. Vi har haft ett bra dygn, men att sova i grotta i mars är inte att rekommendera. Fy vad jag har fryst. Många valde att sova ute under stjärnorna. Galningar.

Vill ni veta mer om Tent of Nations, kan ni läsa lite mer här. 

Kan det bli vackrare? Det här hade varit världens vackraste land, om det inte hade varit för alla soldater. Jag pratar då om Palestina – inte Israel. 

ton

Vår sovplats för natten…ton2 Framför bonfiren… Det är kallt i Palestina i Mars när solen gått ner.ton3

Även en hel del svenskar har varit här som volontärer.ton4 Åsnan Angie tittar ut mot sina grannar. De israeliska bosättarna. ton5 Jag och Angieton6 Idag till lunchen kom en grupp med svenska kristna pensionärer från någon frikyrka. ton7 Här visar ägaren, Danound Nasser, runt på ägorna. På andra sidan finns bosättningarna. Det kan vara noga med att poängtera att detta inte är en religionskonflikt mellan judar och muslimer – Danound och hans familj är kristna men Israel försöker ändå ta deras mark.ton8 Vi hjälpte till lite, vissa mer än andra, jag tillhörde dem som passade på att  njuta istället men här klipper jag lite staket för träden.ton9 Jag och åsnan Angie blev bra kompisar, det är faktiskt inte så illa som det ser ut, Simon, volontär från Tyskland och Angies huvudskötare, berättade att de mätt henne till 1.42 hög, så det är en ganska rejäl åsna. Hon går dessutom inte att rida på, det funkar två steg innan hon skalar av ryttare mot ett träd, lägger sig eller helt enkelt skiter i att det sitter en ryttare på ryggen, men hon är tydligen bra att bära vatten ner till grödorna. ton10

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s