Stödja Israel eller Palestina?

Jo, det är ju ganska uppenbart vad jag tycker och tänker om det. Vilket jag också fått kritik för. Men faktum kvarstår – hur fan kan man ens tänka tanken att stödja Israel? På vilka grunder? Det som framförallt används som argument är att Israel på något sätt skulle vara den enda demokratin i mellanöstern. Jag har svårt att se Israel som en demokrati. Öppna val kanske, och det är bra. Såklart. Men på inga grunder alls kan man bli av med sin kamera och radera sina bilder, de söker igenom datorer på flygplatsen. Har du köpt souvenirer från Palestina kan du få inreseförbund tillbaka (jag lär nog få det :-P) och så vidare. Du har INTE rätt att tycka ockupationen är fel och de kan dessutom faktiskt arrestera dig på sina egna lagar för det. Med andra ord, var är demokratin?

israelpalestina

Ovan en karta. Hur det såg ut i Palestina 1946, 1947 (som FN ansåg att det skulle vara), 1949 och idag. Man säger att Israel idag inte ockuperar gaza, men de terroriserar palestinska fiskare på palestinskt vatten (även de som reser till Gaza med förnödenheter, typ ship to Gaza), de kontrollerar ALLT som går ut och in till Gaza och de gör livet så svårt de bara kan för Gazaborna, så i praktiken har de egentligen all kontroll över lilla Gaza ändå. Västbanken är annorlunda. Här ockuperar man sedan 1967 de områden som ligger utanför den såkallade gröna linjen (bild tre). Detta är fakta, även från FN och det handlar om olagligt sätt att ta landet på.

Min fundering är faktiskt hur man kan stödja Israel? Jag stödjer själv rätten för Israel att ha en egen stat, absolut, men jag stödjer INTE ockupationen, eller att man bygger sina murar på palestinsk mark. Eller att man bygger checkpointsen på densamma. Eller att man river palestinska hus eller tar över dem. Eller bara det att palestinierna går under militära lagar och israelerna under civila.

Ni får gärna kommentera hur och varför man stöttar Israel i deras ockupation. För jag begriper det inte.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s