Hebron – helt plötsligt blev det uppenbart att vi är i en konfliktzon

Igår reste vi till Hebron vilket är västbankens största stad och ligger på Palestinskt territorium. Hit reser inga vanliga turister på grund av läger, hit kommer kanske framförallt sådana som vi. I Hebron bor ungefär 200 000 människor enligt den senaste tideräkningen vilket var för nästan 10.000 år sedan.

De första bosättarna kom hit 1967, och idag skyddas innestadens 500-800 bosättare av 3000 israeliska militärer. Dessa, både bosättarna och militärerna är också mycket ogästvänliga, även mot oss kristna. Och det kanske behövs, i Hebron rivs eller tas palestinska hus i besittning – varje dag – för att ge nya bosättare en plats att slå sig ner på. Självklart blir det mycket frustration bland palestinierna som blir av med sina hus, sin mark och som inte får röra sig fritt i sin egen hemstad. Desperata människor tar till desperata handlingar.

Jag har aldrig känt mig osäker här så här långt, trots skottlossningar överallt, påstådda terrordåd nu och då, clasches i närheten av huset vi bor i nästan varje kväll – som västerlänning blir det snarare lugnare där jag rör mig – men i Hebron, där var jag fan på gränsen till rädd. Hatet ligger i luften och det blir väldigt tydligt att det här faktiskt är en konflikt som just nu ligger och pyr, men kan explodera när som helst.

 

Först träffade vi Christian Peace Makers Team, en organisation som jobbar med bland annat fredsobservationer. Här är amerikanska John som berättar lite hur de jobbar, bland annat står man i checkpointen och hjälper barn genom den. Barnen måste ofta gå genom två checkpoints innan de är framme vid sin skola, från 4 års ålder. John berättade att de äldre barnen ibland kan bråka med bosättarbarnen och eftersom de palestinska invånarna lyder under militära lagar och de israeliska under civillagar så händer det ofta att soldaterna i checkpointen öppnar tårgas mot barnen och arresterar dem. Militären gör inte skillnad på barn eller barn och eftersom de äldre barnen är de som är snabbast, händer det även att riktigt små barn blir arresterade eller får smaka tårgas. 
hebron2

Efter Johns föreläsning med riktigt, läskiga historier visade en annan av teamet taket. Vi fick egentligen inte ta kort ut mot de bosättningar (som Yossef här står framför) eller den militäranläggning som fanns nedanför men det gjorde vi som synes ändå. Här kan ni alltså se några bosättningar, förut helt palestinskt, men som militären har tagit över till förmån för de judar som väljer att flytta till Israel. Det är mycket viktigt att poängtera att det här strider mot internationell lag och att den dagen Palestina blir riktigt erkänt, vilket förhoppningsvis kommer att hända, som en stat, kommer Israel och även de bosättare som valt att bosätta sig här, kunna åtalas mot dessa brott. Bygga bosättningar får man göra i sitt eget land, inte i andras stater. hebron3

På vägen nedanför, som helt bevandras av militärer och bosättare. Sekunden efter såg de oss. Trots att Christian Peace maker team har fått godkänt att gå upp på taket (hur skulle de se ut annars?) stod både bosättare och militärer nedanför gatan och började skrika att vi skulle gå ner. Säger en militär med skarpladdat vapen att man ska gå ner, då gör man det. Sedan var den rundvandringen över. hebron4

Det är inte bara palestinier som utför terrordåd. Hebron har alltid varit en orolig plats. För 21 år sedan gick en bosättare in i en moské och avrättade ett antal bedjande muslimer.hebron5

På väg in mot en av checkpointsen. Här går mängder av människor igenom varje dag och får sina saker skannade. Vidrigt beteende på palestinsk mark.hebron6

Här mötte vi en engelsman som är gift med en palestinsk kvinna från området. Han hade mycket att säga (den blå mannen med keps). Och berättade utifrån sitt perspektiv hur militären och bosättarna tagit hans frus familjs mark. Det är ofta schissmer mellan bosättare och palestinier, tidningarna är duktiga att lyfta fram det som palestinier gör, att bosättare beter sig lika illa är de sämre på att lyfta fram. Bara för några dagar sedan var det några bosättare som förgiftade dricksvattnet åt ett lägenhetshus som fortfarande har palestinier inneboende. Hela tiden hade vi militärens vakande ögon på oss och när även Ben (jag kommer faktiskt inte ihåg namnet) sa att palestinierna i staden blir behandlade som judarna innan förintelsen, tyckte den ena soldaten att ”Hur kan du ens jämföra? Vilken riktig förolämpning!”. Man blir så jädra frustrerad, dessa stackars killar måste ju vara helt hjärntvättade, den här situationen är EXAKT som den på 30-talet, mot judarna. hebron11

Här är Bens frus kusin 😉 hebron9 Vi mötte även ett gäng israeler uppe på berget. Dock ska sägas att dessa var ganska harmlösa. Vi har mött ganska många israeler här i landet som jobbar mot ockupationen också och tycker den är fel. Men bosättare hör normalt sett inte till dessa eftersom de ofta har stulit någon annans hus. Det här var dock bara en bosättare, som inte pratade med oss, resten var turister från Tel Aviv, där lever man som sagt i en egen bubbla. hebron10

”We don´t like the soldiers, they´re scare us with their dogs”. Den lilla flickan, i Amandas ålder, kan knappt engelska, men bra nog för att jag ska förstå att hon är rädd för soldaterna som går längre bort efter vägen vi sitter på. Idag är det sabbat, så just nu är hon inte tillåten att gå dit hon behöver gå då bosättarna, som annars inte får gå in i gamla staden på grund av säkerhetsrisken, har företräde. 
hebron7

Under sabbaten, det vill säga lördagar, tar soldaterna ut bosättarna på promenad för att de ska få se staden som historiskt sett är viktig för judarna (den hetter Judeen på den tiden). Här ses palestinska barn i förgrunden, i väntan på att de ska vandra åt ett annat håll. På den här turen har soldaterna även med sig hundar som hugger vem som än kommer närmare än en meter från folkmassan av bosättare…hebron8Hebron hadde kunnat vara så vackert, så intressant, så givande. Att gå på marknaden i Gamla stan är nog den bästa jag gjort hittills, jag köpte en jättefin bönematta till Ahmed som tar hand om huset hemma för 20 kronor till exempel, det är trevliga människor och om det inte hade varit för dessa bosättare och soldater hade det nog varit en otrolig upplevelse att besöka staden. Jag måste nog ha tid att smälta det här lite, som sagt, helt plötsligt blir det så uppenbart att det faktiskt är en konflikt i landet.

hebron1

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s