Förintelsemuseet, ett måste-se?

Är det något som görs här är det att gå och gå. Och gå. Och så går vi lite till. Det är konstigt det där – ingen jävel skulle vara så korkad att den väljer att gå mellan södra till norra Stockholm, men här har vi gått överallt mellan flera städer. Igår var vi på förintelsemuseet – tack och lov tog vi spårvagnen där för det ligger på Mount Hertzel som ligger så långt upp i  Västra Jerusalem som man kan komma typ.

Det är här alla dokument och alla filer om förintelsen finns och det var en tung förmiddag. Museet är absolut väl värt ett besök men man måste nog ha minst två gånger på sig för att kunna smälta intrycken. Det här är ju en så pass mörk tid i vår historia som aldrig får glömmas bort, och själv blev jag otroligt illa berörd över monumentet för alla de barn som gick åt i förintelsen. Det var ett mörkt rum bara med en massa ljusprickar i där det lästes upp i högtalarna namn, land och ålder på barnen. Som förälder vill man skydda sina barn från allt ont och här blev det väldigt påtagligt att det, hur gärna man än försöker, inte kan göra det alltid, även om just förintelsen kanske är extrem…

förintelse5 förintelse4 förintelse3 förintelse2förintelse1

Efter denna stund gick vi till en liten by i närheten insprängt i dalen. Här lever alla sitt eget lugna liv och det sas vara en väldigt liberal by. Vägen dit gick på en fin vandringsled och det var en väldigt trevlig bydal om än att det satte sig i benen. Min förkylning är inte riktigt bra än heller så man kan väl säga att det satte sig i benen rätt rejält.

dal10dal9dal8dal7dal6dal5dal4dal3dal2dal1

Efter denna alldeles för dyra utflykt (ja, min resekassa med fickpengar är snart slut, jag vet faktiskt inte hur jag ska lösa den riktigt, som student och dessutom ensamstående mamma är min resekassa starkt begränsad och skolan har tyvärr varit allt annat än uppriktigt över vad som ska komma på faktura och vad vi ska stå för själva här, det känns inget vidare faktiskt att kanske behöva spendera de två sista veckorna på rummet för att skolan inte har varit tydliga i sin planering, men men, det får väl lösa sig på något sätt) avslutades dagen i Jerusalems gamla stad. En trevlig stad – det är definitivt inte sista gången jag åker hit.

jerusalem8 jerusalem7 jerusalem6 jerusalem5 jerusalem4 jerusalem3 jerusalem2 jerusalem1

Vi har lite att fundera över efter dagen. Många vill dra paralleller mellan judeutrotningen och hur Israels folk hanterar konflikten och behandlar palestinierna idag medans en del anser att man inte kan det – att judeutrotningen är för stort helt enkelt, för vidrigt, som att öppna porten till helvetet. Jag anser nog ändå att ett folk med den histrorian som judendomen har borde kunna vara lite mer ödmjuka. Parallellerna blev på något vis väldigt tydliga när vi tog bussen hem och den stannades mitt på öppen gata och några soldater klev in för att kontrollera alla papper. Oss tittade de inte ens på, utan bara palestinierna. Vidrigt. Från att ha varit ganska god stämning blev det oerhört dålig stämning i bussen, nästan på gränsen till panik och folk försökte trycka sig av men busschauffören släppte inte av dem för han måste väl kanske ha kvar dem tills dess att de har visat papperen. Eftersom det blev panik på bussen är det väl ingen större gissning att dessa papperskontroller inte alltid är rena papperkontroller, jag skulle tippa på att det händer mer på dessa än att folk får visa upp sina papper men eftersom vi, fyra svenskar, satt på bussen idag så var det relativt lugnt. Israelerna är ju inte dumma.

Annars rullar det på bra här, jag känner själv att jag har fått tag i några intressanta möten, jag ska hänga lite med en journalist från Al Jazeera och sedan har jag fått till ett möte på FNs kontor för fredsarbetet i mellanöstern. Det ska bli otroligt intressant men blir senare, som det är nu måste jag koncentrera mig på att bli frisk först. Får lägga all energi på det och hela kroppen är helt slut på kvällarna. Flunsan sitter i helt enkelt.

Vädret är ju fint i alla fall, 30 grader och sol. Nu blir det käk och tvätt innan vi ska in på studiebesök på det svenska konsulatet för Palestina i Jerusalem.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s