Möten för ett fritt Palestina

Igår dokumenterade vi ett par tysta demonstrationer här för att se Ickevåld från den riktiga sidan.

Först träffade vi Judith. Judith är en israelisk kvinna som varje fredag sedan 27 år tillbaka har stått på samma plats i västra jerusalem där organisationen Women in Black har en tyst demonstration mot ockupationen. Just Woman in black är framförallt israeliska kvinnnor, de flesta börjar bli ganska gamla nu och det är ändå det som gör det fascionabelt, dessa kvinnor hade inte behövt ta ställning då de är israeler med de fördelarna det innebär och alltså bara hade haft en möjlighet att kunna flyta med.

Det märks att det här är något som proviserar människor, även om många kommer fram bara för att prata, så är det också flera som blir verkligt arga och kommer fram och är hotfulla. Dock finns poliser i närheten för att kunna reda upp om det blir för hetsiga omständigheter.

Någonstans kan man börja fundera på vad israeler lär sig i skolan, frågar man dem så har de oftast en helt annan syn på historien och den är helt annorlunda vinkland än vad vi har, någonstans kanske man inte helt kan lägga ansvaret på den enskilda individen heller, de har verkligen fått intutat i sig att det Israel gör är rätt och att om de inte gjorde det så skulle muslimerna ta över och bomba sönder hela Israel. Det måste ju pågå en rejäl hjärntvättning av israeler, först i skolan, sedan i militärskolan (alla israeler gör värnplikt, tre år för killar och två år för tjejer, känns ganska omotiverat för en svensk men här är det viktigt för att kunna försvara landet).

ockupation women women2 women4 women5 women6

Ovanstående demonstration pågår i västra Jerusalem där framförallt judar bor. Östra Jerusalem är Palestinsk mark sedan uppdelningen, men det skiter många judar i. Här pågick också den andra demonstrationen vi bevittnade för dagen, både judar och palestinier demonstrerade mot några bosättningar som gjorts på Palestinsk mark.

Här i Israel är det vanligt att de som flyttar in helt enkelt gör det i palestiniernas hus och som palestin kan man inte åka bort någon dag, risken att någon har stulit och flyttat in i ens hus när man kommer hem är stor i så fall. Det var precis vad som hände i de husen som demonstrationen demonstrerade mot och vi mötte Mohammed, som bott i samma hus från 1940-talet men sedan blev av med det till judiska bosättare. Det här är inget ovanligt här och dessa övergrepp sker hela tiden på den palestinska befolkningen. Det är svårt att förstå för en annan, trots allt, det finns väl ingen som kan tycka det här är rätt? Många av de som flyttat in här är judar från Europa, det skulle väl aldrig falla dem in att gå in och ta över vilket hus som helst i till exempel Frankrike, Sverige, Tyskland eller var de nu kommer ifrån, men här i Israel är det alltså helt okej för dem att gå in på Palestinsk mark och ta över ett hus för att ägarna i det inte är hemma? Det känns väldigt snett och överallt kan man se Israeliska bosättningar – på palestinsk mark.

Jag tror att de som är pro-israel aldrig har varit med i en checkpoint och sett hur människor blir behandlade (jag kommer att återkomma till den), eller ens har en tanke på att man faktiskt bygger boenden på palestinsk mark och inte på israelisk, och att man dessutom förföljer araberna och bara tar över deras hem. Judarna beter sig ju inte särskilt mycket bättre och borde väl verkligen ha lärt sig av sin historia kan jag tycka men det är vad de använder som argument oftast, i alla fall många som vi har pratat med. De har helt enkelt rätt till det här, efter allt som hänt. Jag kan känna att man någonstans får glömma vad som hänt judarna under historian – den här förföljelsen händer i Israel och Palestina – idag. Och det är inte judarna som är förföljda. Man behöver inte vara judehatare för att anse att hela sionism grejen är helt fucked up som den bedrivs idag.

bosättning1 bosättning2

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s