Dagen…

Idag hade vi den första föreläsningen eller skoldagen eller vad man nu ska säga. På Bildas studirförbund i Jerusalem träffade vi deras rektor som berättade om Jerusalem och kanske framförallt de religioner som spelar så stor roll runt Mellanöstern. Jag tror att flera tyckte det var lite tråkigt men jag kände att det var en oerhört givande dag som jag verkligen har kunnat koppla samman med de universitetsstudier som jag studerar eftersom religionen i hela det här området har så oerhört mycket med allt att göra. Framförallt fick jag olika verktyg för att se hur olika kristna läror uppfattar varandra och hur man har valt att samsas i Jerusalem.

Jerusalem då`? Nåt att ha?

Jo, en väldigt fin stad, nu vandrade vi mest i Gamla stan. Jag vet att jag när vi fick se en film på SO´n i skolan när jag gick i sjuan sa att jag ville åka dit en dag i mitt liv – och nu har jag varit där. Det är verkligen en så otrolig plats, nästan svårt att inte bli religiös av att gå där. Vi var framförallt inne i de kristna kvarteren. Här möts kristna från hela världen och bara en sådan grej var häftigt att se. Att se var Jesus korsfästes, hade sin grav och sådana grejer. Kul, även om jag själv inte är religiös.

Lite tråkigt var det dock att den stora guldmoskén var stängd för annat än ickemuslimer. Jag hade gärna gott dit och sett den. Får se om jag kan få en chans att se den lite senare…

j1 j2

Jerusalem visade sig från sin bästa sida. Sol – palmer… Det är svårt att se att det från tid till tid kan vara väldigt oroligt här.

j3 j4

Bra föreläsning och sedan rundvandring i ett kanonväder. 

j5 j6 j7

Här finns kyrkor och moskéer sida vid sida. Nedan Gravkyrkan – här sägs det att Jesus både hade sin grav och sin korsfästelse på den tiden. Idag är det ju stad och en uppbyggd kyrka här där massor av olika religiösa grupper samsas. Jerusalem på den tiden kan inte ha varit särskilt stort. 

j8 j9

Ovan; här dog Jesus på korset, klippan som han dog på finns fortfarande att se. Nedan; senaste tillskottet som IS har slagit ihjäl är medlemmar ur den koptiska kyrkan som har sitt stift inne i gravkyrkan. Dessa ses nu som martyrer. 

j10 j11 j12 j13

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s