Rundtur i Betlehem…

…Vi kan väl bara konstatera att det faktiskt blev fel igår? Vi var på fel ställe, vid fel tillfälle… Idag var vi vid det som är riktiga Betlehem – Oj vilken trevlig stad! Jag älskar det här med mellanöstern, orienten, utlandet. Det känns så avslappnat och skönt att gå runt mellan de små basarerna och titta på byxor för 30 spänn samtidigt som böneutropen ljuder genom staden – eller bara titta på folkvimlet.

Vi har gått väldigt mycket idag och det märks att jag inte är frisk alls. Köpte hostmedecin i en arabisk butik och blev helt groggy, den var nog inte helt godkänd med svenska mått mätt skulle jag tippa på. Nu blir det att sova. Dagen i bilder;

palestina1

10 meter från vårt fönster har vi den så kallade muren som Israelerna satt upp för att hindra araberna komma in på deras territorium, eller det som de anser vara deras i alla fall. 

palestina2

palestina5

palestina6

Laila Kaleb är för många en stor hjälte här efter sina ickevålds-aktioner på 80-talet. Dock blev hon även dömd som terrorist trots att inga människoliv gick till spillo. Rätt eller fel? 

palestina7

palestina9

Ovan; Betlehem med massor av basarer – blir att shoppa till mig och amanda någondag nu i veckan. Massor av tights till henne. Nedan; Här äter vi på det bästa stället enligt tripadvisor när det kommer till falafel. Helt okej mat. 

palestina10

Nedan; kaffe på gatan tillhör inte det vanliga.

palestina11 palestina13

Exakt här föddes Jesus. I det här hålet. I marken. Sägs det. Fast det var ett stall då. Eller en grotta. Eller nåt.

palestina14

Nedan; Islam och kristendom möts och lever sida vid sida i Betlehem och det fungerar bra. 

palestina15 palestina16

Vy över Betlehem / Palestina

palestina17 palestina18 palestina20

Ovan; Israeliska bosättningar på ockuperad mark. De får inte göra så här, ändå händer det. Förutom muren, som man ser mitt på bild, har man också krattade grusvägar som filmas för att man ska kunna se om någon tar sig in till bosättningarna. Den som gör det – blir straffad, ibland skjuten till döds. Jag känner att den som är pro-Israel aldrig satt sig in i reglerna att bosätta sig på mark man inte äger själv, och aldrig någonsin varit i närheten av en checkpoint. Det sätt man väljer att behandla människor på där – är vidrigt och det finns inget som gör att det någonsin kan vara okej. 

palestina21

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s