Svensk bvc igen…

Har varit på BVC idag med Carl, fyraåringskontroll stod på schemat. Första gången sedan han var två år och vi flyttade till Malta. Jag har själv varit oroad över hans tal, det kommer, det vet jag, men jag är rädd för att det ska sätta sig i huvudet att han inte kan prata. Ibland hör man inte vad han säger, och frågar man mer än en gång vad han säger ger han bara upp och säger ”ja kan inte pjata så lika bja ja äj tyst”. Det gör ont i hjärtat och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det som förälder så därför ringde jag bvc och sa att främsta anledningen till att jag ville in på kontroll var att få en remiss till en logoped så vi sedan kan använda oss av talpedagogen på barnens förskola och jag som förälder kan få lite verktyg hur jag ska ta det och jobba med det.

Det är inte så konstigt att talet är sent, när vi flyttade till Malta kunde han ju inte prata så mycket och det blev ju tvåspråkighet, till och med viss trespråkighet och så är det ju hemma nu med merparten av tiden. Som sagt, det kommer, men jag vill veta hur jag ska hantera det innan dess, helt enkelt.

Annars fick vi reda på att hans syn på högra ögat verkar väldigt nedsatt. Istället för bokstäver har barn olika bilder på syntavlan som börjar som stora och blir mindre och mindre. Vänster öga fungerade betydligt bättre än vad det behövde, han kunde se vad till och med de mindre symbolerna var för något. Däremot höger… Inte ens de stora kunde han se vad det var. Det blir remiss till ögonläkare också, troligen glasögon eller så kanske det blir ögonbindel på vänstra för att träna det högra. Han såg alltså inte en enda symbol. Det är ju något vi inte märkt någon av oss så visst är det skönt att ändå få reda på det, förhoppningsvis i tid så det går att göra något åt.

Vidare verkar Calle vara färgblind. Det är lite för tidigt att säga än, det kan vara så enkelt att han inte vet vad grön var. Testet går ut på att barnen får en gul, en blå, en röd, och en grön kloss och så ska de tala om vilka färger de ser och trä på på ett snöre. Han misslyckades med grön hela tiden, lika så när han fick se bilder på ett papper misslyckades han med just det gröna. Det KAN ju vara så att han inte vet att det heter grön, vi jobbar inte så mycket med färger hemma om jag ska vara ärlig, men de gör det på dagis så jag, och även förskolan, finner det konstigt om det skulle vara så då de jobbar en hel del med färger och barnen vid fyra år bör kunna skilja dessa färger åt? Hur som helst, förskolan ska träna lite mer just på grön och röd nu, och även här hemma de gånger de ritar och målar, så får vi väl se ganska snart om han är färgblind eller inte. Det är inte så märkligt om han är det, det ärvs ofta i varannan generation till pojkar och min pappa var färgblind, just vad gäller att skilja på röd och grön. Det är ganska vanligt tydligen men kan bli problem i vardagen så man ska vara uppmärksam om barnet har det. Har dock aldrig hört att det var hindrande i pappas vardag.

Annars var Carl en normal fyraåring som vägde 16,4 kilo och var 103 cm lång. Stor kille börjar det bli. Och jätteskönt att hans motorik, som varit väldigt sen, visade sig vara fullkomligt normal.

En bra dag med Carl i övrigt, annars bestämmer mest Amanda vad vi ska göra på dagarna, idag fick Carl bestämma. Det blev fika, mata ankor och sedan titta på bilklipp på youtube. Han har haft en toppendag och nu har vi laddat för fredagsmys med varm oboy och grönsaker med dipp. Kan inte bli bättre 🙂

today today2

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s