Muslimskt julbord…

Jag väntar in att klockan ska bli elva nu så jag kan laga mat (köttbullar och makaroner, som jag vet att barnen äter) och köra barnen till Falun där de ska ta tåget ner till Karlshamn.

Visst känns det lite tråkigt att inte fira jul med barnen förstås men jag tror det blir en bra jul ändå. På måndag kommer ett par vänner hit och det ska bli kul att visa dem den svenska jultraditionen. På julafton blir det julbord hos mamma. Hon var lite orolig över att bjuda en muslim på julbord, men jag lugnade dock ner henne. Det är ju inte så att de inte accepterar att vi äter gris även om de inte vill äta det själva. Det enda de inte kan äta på vårt julbord är ju förövrigt just julskinkan, och jag äter ju inte heller det, inte av religiösa skäl utan av etiska skäl. Jag struntar faktiskt i om det är svenskt eller dansktkött – just griskött är det svårt att hitta skäl till att äta etiskt. Kyckling också, oberoende av var kycklingarna kommer ifrån, men där är det svårare att välja bort tycker jag.

forsa gard

Forsa Gård, ekologisk grisgård. Här skulle jag faktiskt kunna köpa griskött ifrån.

Det är inte så svårt egentligen att ha andra saker än just fläskingredienser på julbordet. Skinka serverasn hos oss, men sylta är inte svårt att göra på annat kött (om man nu äter sylta, jag gör det inte), som alternativ till skinkan har jag köpt rökt lammfiol som går lika bra att grilljera och faktiskt smakar sååå mycket bättre än julskinka, prinskorven blir även den gjord på lamm och köttbullarna kör vi på älg istället. Så brukar det se ut på vårt julbord, alla svenskar äter inte så mycket gris heller… Sedan har vi alltid haft mycket fiskprodukter på julbordet och det kan ju alla äta…

Tror kommande vecka kommer att gå mycket snabbt. Har en hel del att jobba ikapp, bok, artiklar, föreningsarbete, skola. Och så ska jag sova. Ordentligt. Carl har alltid sovit dåligt men nu har det varit extremt i ett par veckor. Tror inte jag fått sova mer än någon timme per natt för att han vaknar av mardrömmar. Ska bli riktigt skönt att tömma huvudet ett tag även om jag lär sakna barnen samma sekund som jag lämnar av dem.

Nu ska jag dock laga mat. Tingaling.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s