Skillnaden mellan universitet och folkhögskola är milsvid…

…jag hade väl inte trott något annat egentligen. Jag hade företeelsen att jag, som inte är akademiker för fem öre, skulle må bra av att läsa folkhögskolan då det skulle inbjuda till en praktisk diskussion på ett annat sätt än teorin på universitetet. Och så är det verkligen. Folkhögskolans kurs har verkligen gett mig intressanta diskussioner, mina klasskompisar är verkligen världsvana och kunniga, vi har så många fantastiska erfarenheter i bagaget som vi delar med oss av till  varandra på ett helt annat sätt än i universitetets kurs. Tummen upp för det.

MEN…

Jag trodde inte att folkhögskolan skulle vara en sån jävla lekstuga som det är där. Jag trodde nog att man åtminstone skulle kunna få kontakt med sin lärare och kunna få feedback på det jobb man lägger ner. Framförallt trodde jag att alla skolor vill behålla sina studenter, dock inte Härnösands folkhögskola vad det verkar.

För att överhuvudtaget ha råd att åka på den studieresa som är aktuell i vår måste jag ta csn. Jag sökte redan i höstas och fick då, efter mycket om och men, ett nekande svar, vilket jag förlikade mig med. Jag har under hösten jobbat inom barnomsorgen i olika projekt och det är något som kommer se bra ut på cvt också, så det är ingen fara. Däremot håller jag på att gå under. Både ekonomiskt men framförallt är jag överstressad. Så, för att kunna koncentrera mig på studierna vill jag söka csn nästa termin. Det ska jag enligt just csn kunna göra, men jag behöver ha ett intyg från folkhögskolan att jag klarat studierna för den här terminen då det är kravet att kunna få studiemedel.

Trodde ju inte det här skulle bli problem, vi har inga fler närträffar den här terminen och alla uppgifter är klara förutom projektarbetet vilket jag har skrivit att jag kan skicka honom efter den första januari då vi släpper tidningen (ingen respons på det mailet dock som med allt annat).

Tror ni skolan kan det? Nej, naturligtvis inte. Trots långa handläggningstider hos csn över helgerna är de inte beredda att skicka intyg förrän nästa vår – när de sett att jag klarat hela höstterminen. Som sagt, alla uppgifter är klara – alla närträffar färdiga. Vad mer kan man göra för att klara höstterminen liksom?

Sedan senaste kursträffen har jag skickat tre mail till vår kursansvariga – om csn, om resan och att få ett klargörande vilka uppgifter som gäller för nästa år. Men inte ett enda gensvar.

Alltså. Jag förstår ju att det är betydligt mycket lojare att läsa på folkhögskola mot att läsa på ett stort och världskänt universitet. Det hade jag räknat med och när jag sökte kursen var det i första hand för studieresan och för att få lite mer praktisk erfarenhet och diskussioner än vad jag får från universitetet. Och vet ni vad? Det hade kunnat vara så himla bra, om lärarna hade varit engagerade. För jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara så oerhört oseriöst att man mellan kursträffarna inte ens får gensvar från lärarna på de uppgifter man skickar in, eller ens kan få tag i lärarna.

Mailade universitetets studierektor igår med csn frågorna. Han svarade efter 40 minuter och ringde upp mig i morse. Där kan man verkligen snacka om service att vilja vara till lags för sina studenter. Ett universitet med 70 pers i varje kurs och ett flertal program och kurser och massor av reserver på ansökningslistan är alltså betydligt mer benägna att vara sina studenter till lags än en liten folkhögskola som inte ens kan fylla sina kurser? Hur fan kan det vara så? Studierektorn på universitetet ställde sig också frågande för det och sa att han kunde skicka in ett intyg till csn så att jag kan söka för nästa termin redan nu. Skulle jag mot förmodan inte klara de kommande två tentorna kunde han rapportera det i efterhand sa han. Nu hjälper ju inte det mig, det är ju lån till studieresan jag måste ha egentligen och det kan jag ju bara få av att söka för rätt kurs.

Han ställde sig mycket tveksam över det också. ”Du borde ju vara klar för den här terminen nu”, sa han och menade att en folkhögskola som får elevpeng verkligen borde vara mån om att stötta och hjälpa sina elever. Så är det ju inte har jag förstått, men fan vad lack jag blir.

Nåväl. Nu har jag sagt att har jag inte fått ett svar från csn före nästa närträff, hoppar jag av. Då kan jag helt enkelt inte ta mig till skolan, jag lägger inga pengar på det och jag kommer inte att planera för en resa på en månad om jag inte vet att jag har möjlighet att få studielån. Då blir det universitetsstudierna jag lägger tid på. Något som jag absolut tror är bra ändå – trots allt ser jag inte hur ett intyg för en avklarad folkhögskolekurs där lärarna skitit totalt i studenterna skulle vara positivt för en framtida arbetsgivares ögon….

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s