They just don´t know

Det är sällan jag skyltar med något jobb som jag gjort här eller på facebook, men, jag ber er läsa vår artikel om flyktingarna här i februaris nummer av Ordfront. Läs och begrunda. Det handlar om människor. Precis som du och jag.

Det ska dock sägas att de som har hand om dessa läger, inringade med taggtråd, gör så gott de kan med de medel det har. Det är inte deras fel att Maltas flyktingpolitik är under all kritik. Röster har höjts – vilket är bra – för att större delen av Europa ska öppna upp sina gränser ännu mer – och även malteserna själva anser att det är EU´s fel att Malta måste stå ensamma mot den ström av flyktingar som kommer från Afrika. Mycket kan, och borde, göras i Europa och inom EU. Absolut. Men det spelar ingen roll. Det här handlar om människor. Och det är under all kritik och finns inte en enda bortförklaring till att det skulle vara okej att behandla människor och låta de få leva under de här förhållandena. Det strider både mot barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna.

Jag har dessutom sällan mött sådana rasister som det finns här på Malta. Läser, och översätter, de kommentarer som i samband med artiklar om detta i tidningarna och man blir riktigt mörkrädd. Jag har sällan varit rädd för att rasism ska växa sig för stor i Sverige, men här, här blir jag riktigt rädd. Det roliga är att malteserna själva säger att denna invandring kostar för mycket och att det är EUs fel vilket inte alls stämmer, sanningen, som vi blivit väldigt varse om i och med det här arbetet, är att Malta är det land i Europa som får mest pengar just för flyktingarna av EU, just på grund av situationen. Sanningen är att flyktingarna i princip enbart drivs med dessa bidrag, att inga skattepengar alls går till förhållandena för flyktingar och att dessa bidragspengar faktiskt hade kunnat gjort väldigt drägliga förhållanden nere i lägren. Men det görs inte. Istället är det viktigt med snygga jeepar i detentioncentren, att vakterna har bra kontor och att de toaletter som de som jobbar på centren har att tillgå är i bra kondition…

Det här vet dock inte malteserna. De har aldrig varit nere i lägren. Och turisterna? Nej, trots att en av Maltas stora turistorter ligger två kilometer från lägren, är det väldigt få som vet vad som föregår bara ett par kilometer norrut…

They just don´t know.

flykt

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s