Riktigt kallt nu

…om oktober var väldigt varm i jämförelse med hur det brukar vara här, så säger de att november har varit väldigt kall. Man ska väl inte klaga när man är från Sverige men hemma i Sverige är det trots allt varmt inne, här blåser det kalla nordanvindar ute och är kallt inne. Trots allt bättre än snö i alla fall och nu har jag köpt skinnstövlar till Amanda och en varm jacka till mig så nu klarar vi oss även om barnen också ska ha varma jackor på sig, och det har vi gått bet på idag.

Igår var jag nere i Hal Far igen. Riktigt kallt för dessa människor också. Det var lite svårt att få dem att jobba ihop igår, man tror som svensk att rasism är något som finns mellan svenskar och utlänningar av olika slag. Man tror dessutom att folk som har flytt av olika själ borde kunna hålla sams men dessvärre är det inte så lätt. Syrianerna vägrar sitta i samma rum som somalierna, somalierna hatar eritreanerna… Ja, ni kan ju tänka er själva – det är en jädra hierki i det här lägret och det är mycket tjafs mellan afrikaner och människor från mellanöstern. Rasism helt enkelt och inte alltid lätt att reda ut. Hur som helst – människor berikar verkligen mitt liv och framförallt nere på Hal Far där man får träffa så otroligt många människor. Och har både fått vatten på kvarnen om fördomar man haft och fått lägga ner vissa andra.

Igår till exempel, diskuterade jag Sharialagarna med en man som jag lärt känna där nere från Libyen. Jättetrevlig kille på alla sätt men man inser ju när man kommer på tu man hand med honom hur långt från varandra man ligger i värderingar och sådant. Han är ju då väldigt troende muslim och för honom finns ju inget annat än de här lagarna som för oss i västvärlden både känns otroligt främmande och till och med nedvärderande för människor (antar att det inte är någon som läser det här som tycker stening vid äktenskapsbrott skulle vara okej, det var dock han helt klar med att man fick skylla sig själv om man sviker sin familj). Sharialagarna är ganska starka i just Libyen så jag antar att det är därför. Den här killen är ganska ny direkt från landet också, jag har haft lite kontakt med andra från Libyen och de verkar inte så inkörda på dessa lagar men de har då också befunnit sig i västvärlden ett tag och fått lite mer nytänk antar jag.

Hur som helst. Man måste få vara olika och ha rätt till sin åsikt oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Det är känsligt det där, för samtidigt som jag inte någonstans tycker det är okej att ha ihjäl någon på grund av äktenskapsbrott (ett av många exempel) och tycker människor som håller på så faktiskt är rätt inskränkta, så tycket jag att lagen om åsiktsfrihet är den viktigaste lagen vi har och där ingår ju även att det i så fall ska vara ok att tycka att det är ok att ha ihjäl någon på grund av äktenskapsbrott. Känsligt ämne.

Hur som helst. Slänger in några foton från gårdagens strandpromenad.

båt1 båt2 båt3

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s