För drygt en månad sedan…

… Hände det här. För de flesta är det svårt att sätta sig in i den panik, sorg och skräck dessa människor på båten måste ha känt i det här ögonblicket. Vi vet idag att de flesta var från Syrien, att de hade betalt för att komma till just Sverige och att de hamnade på en liten fiskebåt gjord av trä för att ta dem över ett hav som, trots att det räknas som innanhav, kan vara nog så jävligt att korsa. De kom inte så långt, utanför Lampedusa, en liten ö utanför Afrikas kust, tillhörande Italien, kapsejsade båten, troligen nedskjuten. Det är en farlig väg dessa flyktingar ger sig in på när de väljer att åka till Europa, utanför Lampedusa är det flera flyktingbåtar som har kapsejsat. Havet är vilt och strömmarna starka.

Jag har träffat några av de som åkte på den här båten. Jag har träffat flickan som bor tillsammans med sin pappa och vars mamma, gravid med tvillingar samt hennes egen tvillingsyster, troligen drunknade. Jag har träffat familjen som trots allt hade lyckan med sig och klarade sig ur katastrofen med livet i behåll och jag ska undervisa familjen som bara har en liten flicka på fem år kvar som lider av posttraumatiskt stressyndrom efter att ha blivit av med båda sina äldre bröder i samma katastrof.

Hur överlever man något sådant här även om man överlever? I flyktinglägret är det så mycket glada skratt och barnen är så tacksamma över allt de får, även de vuxna, säkerligen med många ärr i själen, är mycket tacksamma och lätta att ha att göra med. Trots det som hänt, trots situationen, är man ändå lycklig över vad man har.

Malta är verkligen inget land dit de flesta flyktingar VILL komma, man vill vidare uppåt helt enkelt och jag förstår dem. Malta saknar helt mandat till att ta emot flyktingar, man har inget socialt system alls. I början får människorna sitta i så kallade detentioncamps. Standarden är bedrövlig, kalla hus, inga möbler, människorna får inte gå ut och husen har heller inga fönster (vilket även på Malta blir riktigt jävligt under vintern då det kan blåsa rejält), vår vän som varit med i detta projekt längre än oss berättade igår att hon började sina projekt i detentionlägren, och att hon dessvärre under den perioden fick se många självmord. Sedan får man komma till något av flyktinglägren, antingen Hal Far eller Tentvillage. Dessa har något bättre standard, men fortfarande bor man i kalla baracker, får bara ett mål mat om dagen och det finns bara en dusch, med kallvatten, att dela på de närmare 1000 personerna som kan bo här samtidigt. Det är ständiga slagsmål mellan olika grupperingar, för såklart har man fortfarande sina värderingar och sin övertygande tro kvar oavsett om man måste fly på grund av krig eller av någon annan anledning till ett annat land. Åtminstone är man fri när man bor i Hal Far, man kan ta sig utanför grindarna och framförallt kan man ta på sig något svartjobb och tjäna lite extra pengar.

Men som sagt, något socialt system för att ta emot flyktingar på Malta finns inte och de allra flesta flyktingar vill bort från Malta så fort de får uppehållstillstånd. Det gör dock också att det finns flyktingar där som kommit tillbaka efter att uppehållstillstånden gått ut. Igår träffade vi till exempel en kille som bott två år i Stockholm, kan flytande svenska och nu sitter och väntar på slutgiltig utvisning. Ungefär 150 flyktingar som bott, ibland flera år, i Sverige finns i dessa läger.

Någonstans kan jag känna att EU borde ha striktare flyktinglagar för medlemsländerna. Nej, jag håller med om att Malta faktiskt inte KAN ta emot flyktingar som det är idag. DÄR ligger det en stor skillnad mellan Sverige och Malta – som inte är positiv i det stora hela för Maltas skull (men som de flesta svenskar som flyttar hit bryr sig mindre om) – Sverige har ändå ett system som alla människor är med i. Malta har det inte. Och hur skulle de kunna ha det med tanke på de låga skatter och så som finns här? Skattelättnader är bra, för oss som jobbar och bor här lagligt, men självklart hade företagsskatten till exempel kunnat höjas med 10% istället för nuvarande, efter alla avdrag, skatt på drygt 5%. Det hade fortfarande varit attraktivt för utländska företag att vara här och kanske kanske hade Malta kunnat jobba upp ett socialt system för de som ligger längst ner på marken, de som verkligen, verkligen hade behövt det, oavsett om det hade varit malteser eller flyktingar.

malta12

Nästa stopp – Libyen – där de flesta av dagens flyktingar kommer ifrån, de flesta från Syrien för tillfället.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s