Livsöden i Hal Far

Var ju nere i Hal Far som journalist för lite drygt en månad sedan, ikväll åkte jag dit igen, dels för nya reportage men framförallt som volontär för att lära de flyktingar som kommer lite grundengelska. Det gick bra faktiskt och vi hade två timmar med lek på engelska, arabiska och svenska. Många av flyktingarna får ju sina uppehållstillstånd på Malta och reser vidare inom Europa när de har fått dem.

Tyvärr kunde inte den tredje av oss vara med i dag men jag och Ingrid hade i alla fall hand om barnen och det var en spännande upplevelse. Dessa barn, de flesta av dem från Syrien, har sett mer än vad en människa ska behöva se under sin livstid och har dramatiska händelser bakom sig, till exempel en flicka som blivit av med hela sin familj förutom pappan i båten på väg från Syrien, men ändå finns det glädje i ögonen och en vilja att se ljust på framtiden.

Vi har fått höra många levnadsöden idag, både från barnen och de vuxna som pluggade i rummet bredvid, även där de flesta från den senaste flyktingbåten från Syrien som dessvärre förliste med bara några få överlevanden… Och de vill så gärna att man ska berätta deras levnadsöden, eller rättare sagt, de måste berättas..

Det tar nog några dagar att smälta det här, men på måndag, då är vi på det igen…

DSC_0625Jag och Ingrid med några av barnen i barngruppen. Männen sitter i rummet bredvid. Som vanligt kommer kvinnorna i sista ledet, men nu har man två klassrum att undervisa i, innan hade man bara ett och då kunde man inte undervisa varken kvinnor eller barn utan då var det bara männen som fick lära sig engelska.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s