Filfla – den bortglömda…

När man hör talas om Malta är det ofta huvudön man tänker på – om man sedan reser till Malta kommer man i kontakt med Gozo och eventuellt Comino om man är bad eller dykintresserad. Filfla däremot – vet man ofta inte om att den ens existerar – även om man tar kuststräckan på öns södra del och ser den efter hela den vägen…

Filfla är en oerhört liten ö som ses bäst från Blue Grotto. Det är ett naturreservat och den enda chans att få gå i land på den är att få godkänt av staten. Här häckar tre par av sjöfågel som är mycket ovanliga och dessutom finns här både en ormart och en ödleart som inte hittas någon annanstans.

Hur som helst – ön har haft två fasta byggnader som är känt genom tiderna, dels ett vakttorn och dels ett monument som byggdes i en grotta på 1300-talet. Dessvärre försvann en stor del av ön i en jordbävning på 1800-talet och dessutom har de allierade, England och Frankrike, skjutit bort en del av ön i skotträning under världskrigen.

Kuriosa är att utanför denna ön trivs många hajarter – enligt världsnaturfonden (tror jag det var) är det här det enda stället man har hittat stora bestånd av vithaj i Medelhavet, men dock mycket små då dessa går in i Medelhavet för att leka och sedan går ut igen till större hav. Om det stämmer eller inte vågar jag inte sia om då en del säger att det är vanligt med vithaj i Medelhavet och runt Malta och andra säger att de inte finns – hur som helst – åker ni via kuststräckan som går förbi Blue Grotto – Dingli – upp mot Rabat, då vet ni nu i alla fall vad det är för ö där ute i havet…

Filfla1 filfla2 filfla3

3 kommentarer

  1. Sharklab Malta som har gjort massa dyk utanför Filfla har aldrig sett haj eller vithaj runt ön. Hajar som finns på fiskmarknaderna fångas långt utanför och djupt ner. Dock inga vithajar… den haj som fångades för decennier sedan hittades död. Runt Malta är hajbeståndet jättelitet, nästintill utrotat :/. Jag som dykinstruktör med flera hundra dyk runt ön skulle mer än gärna se en haj här men icke. Inte under de 14 år jag besökt ön och de 2 jag bott här. Ingen på sharklab har heller sett det under alla sina dyk långt ut till havs. Sorgligt med sant 😦

    • Som sagt, jag återger bara vad världsnaturfonden säger, eller sa kanske jag ska säga, artikeln jag läste det i är några år gammal… Jag säger varken bu eller bä :-P, vithajen var ju redan då utrotningshotad om det är så så några år till så har det kanske blivit ännu mindre… Men haj ska det ju finnas här utanför, av 350 arter måste det ju finnas någon art i närheten tycker man ju?

      • Nä tyvärr inte :(. Helt utfiskat och det är jättesynd :(. De hajarter som finns, de finns extremt långt ut till havs och syns aldrig ens i närheten av området runt Malta.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s